Спалах гепатиту в Андріївці: серед місцевих проводять щеплення

20.02.2018 14:09 Область Online
Фото: gizmodo.com.au Фото: gizmodo.com.au
За лютий в Балаклійському районі зафіксували один випадок гепатиту А.

Про це повідомила начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тетяна Колпакова. За її інформацією, станом на 16 лютого на гепатит захворіли 41 людина, з них 19  дітей.

 Останній випадок захворювання зареєстрований 13 лютого, а всього з початку цього року зафіксовано сім випадків. Всі вони пов'язані з поширенням інфекції контактно-побутовим шляхом. Приміром, в останньому випадку  член родини заразився від хворого батька. Про зараження від води мова вже не йде, бо дали свій ефект проведені заходи, зокрема  дезінфекція колодязів,  розповіла фахівець.

Нагадаємо, перші масові виявлення вірусу серед жителів смт Андріївка та села Донець Балаклійського району медики почали реєструвати 12 жовтня. Тоді за тиждень з підозрою на гепатит до місцевої районної лікарні звернулися семеро осіб, серед них – двоє дітей. Інфекція продовжувала ширитися, і 21 листопада там уже зареєстрували 29 випадків захворювання на вірусний гепатит.
На кінець року епідеміологи реєстрували 34 випадки захворювання, а вже за січень до центральної клінічної районної лікарні було доставлено ще шість пацієнтів із діагнозом гепатит А, і загальна кількість людей із захворюванням зросла до 40. Причиною перших випадків захворювання на гепатит А в Андріївці (восени 2017 року), згідно з висновками фахівців, стала питна вода з колодязів. Для комплексного вирішення питання в селищі йдуть підготовчі роботи для будівництва глибоководної свердловини.

 Після виявлення випадків гепатиту А в Андріївці та Донці медики провели обходи та обстежили всіх, хто контактував з хворими. Також у транспорті та публічних місцях розмістили інформаційні матеріали з рекомендаціями щодо профілактики захворювання. Вакцинація населення триває,  повідомила заступник начальника Управління охорони здоров'я ХОДА Галина Сіроштан.

За її інформацією, з метою профілактики захворюваності з районного бюджету були виділені гроші на проведення вакцинації від вірусного гепатиту А. Закуплено 193 дози вакцини бельгійського виробництва «Хаврікс-1440», щеплення проведені вже 127 людям.

Читайте також: Скільки аліментів заборгували батьки своїм дітям у Харківській області

Олександр Ушаков