Масштабні викрадення лісу блоковано в трьох районах Харківщини – ВІДЕО

26.07.2019 15:52 Область Online
Шість вантажівок, які перевозили зрублені дерева, були зупинені в Золочівському, Красноградському та Чугуївському районах.

Історія екстреної наради Президента України Володимира Зеленського з лісниками та правоохоронцями Харківщини отримала продовження. СБУ, поліція, прокуратура та екологічна інспекція в ніч на 26 липня провели спільну спецоперацію з викриття та блокування масштабних розкрадань деревини з державних лісництв у Золочівському, Красноградському та Чугуївському районах. За повідомленням СБУ в Харківській області, під час слідчих дій вилучено майже 75 кубометрів високоякісної деревини дуба без відповідних документів на суму близько півмільйона гривень, спецінструмент для заготівлі лісу-кругляка. Затримано також шість вантажних автомобілів.

За інформацією обласного поліцейського главку, під час патрулювання Золочівського району правоохоронці зупинили у Золочеві автівки, завантажені деревиною. Документів на лісопродукцію у водія не було. Загальна кількість зрублених дубів складає 12 метрів кубічних.

Вантажівки зі стовбурами дерев поліцейські виявили й в посадці села Кирилівка Красноградського району. На час прибуття нарядів поліції в лісосмузі знаходилися сім молодиків. В автомобілях «ЗІЛ» та «КАМАЗ» з причепом знаходилося 20 дубів різного діаметра від 32 до 42 сантиметрів. Загальна кількість деревини складає близько 35 метрів кубічних. Крім того, на місці події було виявлено «УАЗ» з бензопилами. Автомобілі та знаряддя злочину вилучено та поміщено на територію Красноградського ВП.

Припинили правоохоронці незаконну порубку лісу й в Чугуївському районі. На базі одного з лісництв виявлено та вилучено 25 кубометрів круглого лісоматеріалу породи дуб, 5 кубометрів дубових дров та 2 автівки, за допомогою яких зловмисники перевозили незаконно заготовлену деревину.

Наразі профільні експерти встановлюють суму збитків, завданих екології регіону.

Розпочато кримінальні провадження за ознаками ч. 1 ст. 246 Кримінального кодексу України (незаконна порубка лісу).

Вирішується питання щодо накладення арешту на транспортні засоби та вантаж.

Тривають невідкладні слідчо-оперативні дії для встановлення всіх осіб, причетних до протиправної діяльності, а також посадовців, які, можливо, «кришували» незаконні оборудки.

Читайте також: Рейдери намагалися захопити агрофірму у Валківському районі

Андрій Соха