Медичні заклади трьох районів переходять на новий механізм фінансування

14.06.2018 09:41 Область Online
Фото: Rakhiv News Фото: Rakhiv News
Відтепер амбулаторії та ФАПи Вовчанського, Нововодолазького та Чугуївського районів працюватимуть за принципом «гроші ходять за пацієнтом».

Центри первинної медико-санітарної допомоги Вовчанського, Нововодолазького та Чугуївського районів потрапили до першої хвилі підписання договорів між медичними закладами та Національною Службою Здоров'я України. Про це стало відомо 13 червня на засіданні Уряду, під час якого було розподілено кошти на первинну медичну допомогу у третьому кварталі 2018 року, повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Уже з 1 липня ці медичні заклади первинної допомоги, які встигли підписати договори з Національною службою здоров’я до 5 червня, переходять на механізм прямих оплат від Служби за надані пацієнтам послуги та будуть отримувати кошти за програмою капітаційних виплат.

Карта: МОЗ

Загалом по Україні на новий механізм перейдуть 149 комунальних заклади в 21 області. Ці медзаклади охоплюють майже 20% населення України.

Нагадаємо, базовий тариф за одну людину, що підписала декларацію з лікарем, становить 370 грн, також діють вікові коефіцієнти. Додатково заклади отримуватимуть по 240 грн за пацієнтів, які проживають на території обслуговування закладу, але ще не підписали декларацію про вибір лікаря. При цьому від загальної кількості таких пацієнтів щомісячно будуть вираховуватися кількість осіб, які вже подали декларації про вибір лікаря. Ці тарифи затвердженні постановою Кабінету Міністрів від 25 квітня 2018 року.

Усі інші заклади матимуть можливість подати заяву на укладення договору в НСЗУ під час «другої хвилі» підписання договорів, яка буде оголошена вже наприкінці липня.

У МОЗ нагадують, для того, щоби підписати договір з НСЗУ та отримувати фінасування за новою моделлю, медзаклади мають стати комунальними некомерційними підприємствами, підключитися до електронної системи охорони здоров’я, підписувати декларації пацієнтів про вибір лікаря первинної медичної допомоги, бути устаткованими відповідно до табеля оснащення.

Читайте також Рятувальники не дозволили відкрити п’ять дитячих таборів у області

Також заклади, які не підписали договори з НСЗУ будуть у третьому кварталі фінансуватися через механізм субвенції. Тепер місцеві ради мають ухвалити зміни до своїх бюджетів, щоби кошти за механізмом субвенції отримали ті заклади, які ще не увійшли у реформу. На третій квартал 2018 року на первинну медичну допомогу виділено понад 2 млрд гривень субвенції.

Загалом на первинну медичну допомогу у другому півріччі 2018 року у Держбюджеті передбачено 8,05 млрд гривень.