Об’єднані громади області – серед кращих у рейтингу Мінрегіонбуду

21.02.2019 17:40 Область Online
Фото: kaniv-rada.gov.ua Фото: kaniv-rada.gov.ua
Експерти міністерства склали рейтинг ОТГ за 2018 рік.

За результатами рейтингу ОТГ України, розробленого експертами Центрального офісу реформ при Мінрегіоні на основі окремих показників виконання бюджетів громад за 2018 рік, громади Харківщини продемонстрували високі результати. Про це повідомляє Харківський Центр розвитку місцевого самоврядування.

Порівняння проводилося за 4 показниками:

– Власні доходи на одного мешканця.

– Рівень дотаційності (питома вага базової/реверсної дотації у доходах).

– Питома вага видатків на утримання апарату управління у власних ресурсах.

– Капітальні видатки на одного мешканця.

Найкращий результат серед громад області продемонструвала Наталинська ОТГ – 2 місце у групі з 227 громад з населенням від 5 до 10  тис. осіб. Інші 5 громад Харківщини з цієї групи зайняли сходинки у першій половині рейтингу: Зачепилівська – 27, Коломацька – 34, Старосалтівська – 93, Малинівська - 98, Оскільська – 106.

З-поміж 87 громад із населенням понад 15 тис. осіб лідером серед харківських представників є Нововодолазька ОТГ – 7 місце у рейтингу. Золочівська та Мереф’янська громади посіли відповідно 18 та 38 місця у цій групі.

Серед громад з населенням від 10 до 15 тис. населення харківським лідером являється Роганська ОТГ – 10 місце серед 103 громад України. Малоданилівська громада посіла 32 місце, а Чкаловська – 36.

– Рейтинг, розроблений Центральним офісом реформ при Мінрегіоні, продемонстрував безперечний поступ громад Харківщини у нарощенні фінансового потенціалу, – коментує результати об'єднаних громад області Марина Гончаренко, радник з питань місцевих фінансів Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. – Однак, результати громад за окремими показниками рейтингу, зокрема з питомої ваги видатків на управління та власних доходах на одного мешканця, говорять про те, що не всі резерви повністю використані і громадам слід визначити фактори, які гальмують їх розвиток, та розробити заходи з підвищення ефективності управління бюджетними ресурсами.

Читайте також: 50 тисяч гривень + будинок: як у Коломацькій ОТГ заохочують лікарів і розумників

Андрій Соха