Одному з нападників на журналістів у Золочеві оголошено про підозру

29.08.2019 12:00 Область Online
Правоохоронці опитали близько п’ятдесяти учасників події, одному з нападників оголошено підозру, ще двох – затримано, 10 осіб притягнуті до адміністративної відповідальності.

Як повідомляє главк поліції Харківщини, одному з найбільш активних учасників нападу на знімальну групу – 32-річному жителю Золочева оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України.

Ще двоє учасників конфлікту (33-річний уродженець Кіровоградської області та 58-річний уродженець Луганщини) затримані в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України за підозрою у вчиненні злочинів. Їм інкримінують вчинення протиправних дій, передбачених ч. 3 ст. 171 та ч. 2 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України.

Встановлено, що саме ці особи вчиняли стосовно журналістів протиправні дії. Зокрема, як з’ясували слідчі, охоронці лісопереробного підприємства, застосовуючи силу, перешкоджали руху транспорту, намагалися заволодіти знімальною технікою та завдали тілесні ушкодження журналісту. В результаті чого журналіст отримав забій спини, нирки, а також синці на лобі та обличчі.
Також повідомляється, що під час досудового розслідування членів знімальної групи телеканалу було визнано потерпілими у кримінальному провадженні. Потерпілого журналіста направлено на медичне обстеження.

Всього слідчі, прокурори та працівники оперативних підрозділів допитали як свідків 48 осіб.

Процесуальним керівником у кримінальному провадженні винесено 22 постанови про відібрання зразків слідів пальців рук у 19 свідків та 3 потерпілих. Зразки необхідні для проведення експертиз.

Крім того, 10 осіб притягнуті до адміністративної відповідальності за ст. 173 (дрібне хуліганство) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Наразі розслідування триває. Розслідування здійснюється за ч. 3 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), ч. 1 ст. 186 (грабіж), ст. 293 (групове порушення громадського порядку), ч. 2 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України. Правопорушникам загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Читайте також: У Зміївському районі бізнесмен понад 10 років не платив за землю

Андрій Соха