Сергій Чернов — про мир, пенсійну реформу та депутатські обіцянки

19.07.2019 12:00 Область Online
У прямому ефірі UA: Харків у форматі ток-шоу на суспільний запит відповідав кандидат у народні депутати в 179 виборчому окрузі, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Програма «Виборчий округ: Співбесіда», на яку з п’яти запрошених кандидатів зголосився тільки Сергій Чернов, містила стислу характеристику його виборчої програми; інформацію від експерта про перебіг кампанії на окрузі; бліц-опитування «за, проти, утримався»; відповіді виборців на питання про їхнього чинного депутата, про права та коло повноважень членів парламенту, про критерії відбору тощо; дзвінки телеглядачів у студію.

Навіщо йде до Верховної Ради?

Як правник за фахом, з харківською командою юристів вже готував не один законопроект. Брав участь у робочій групі щодо змін до Конституції. На жаль, ці пропозиції поки не реалізовані. Звідси й наміри втілити те, початок чому було покладено. Планую лобіювати законодавчі акти, а також робити усе, аби в державі наступив мир і стабільність.

Мир

Щоб його досягнути, треба діяти за кількома напрямами. Насамперед, держава повинна мати міцну армію. Друге – дипломати і люди, наділені правом здійснювати зовнішню політику, мають зай­матися переговорами. Це важливий фактор до наближення миру. Потрібно поєднати ці два компоненти, бо лише одного з них – недостатньо.

Чи користується кандидат Чернов преференціями як голова облради?

Я депутат обласної ради і не можу скласти ці повноваження. Але я не порушую закон, взяв відпустку і працюю в окрузі, не використовуючи ані службовий транспорт, ані адмінресурс. Це принципово для мене.

Право обрати комітет

Прагнув би займатися питаннями державного будівництва і розвитку місцевого самоврядування. Бо я стояв біля витоків реформи децентралізації. І знаю, що потрібно зробити, аби на місця було передано необхідні повноваження й ресурси.

У цьому комітеті наразі немає жодного представника Харківщини.

Читайте також: Зеленський виклав відео на підтримку Чернова

Пенсійна реформа – пропозиції для вдосконалення

Нинішня пенсійна реформа поки що вкрай недолуга. Якби мав змогу, я б її відмінив. Бо сьогодні підвищується вік виходу на пенсію. Для України цей досвід розвинутих країн, таких як Швеція і Норвегія, де середня тривалість життя 83-84 роки, а в нас 65-66, зараз неприйнятний.

По-друге, відсутня індексація пенсій. За ці копійки неможливо прожити. Отримувати таку пенсію – образа гідності людини, яка пропрацювала все життя. Вважаю, необхідно вносити новий законопроект.

Як наповнювати Пенсійний фонд?

Чудес не буває. Щоб наповнювати не лише Пенсійний фонд, а й бюджет держави, треба системно займатися економікою, створювати умови для наших державних підприємств – для Панютинського вагоноремонтного заводу, Лозівського ковальсько-механічного заводу на Лозівщині, для буровиків на Красноградщині. Вони повинні отримати змогу розвиватися. Гідна зарплата забезпечить необхідні відрахування, в тому числі й до Пенсійного фонду.

Хто такий народний депутат?

Громадянське суспільство ще не в повній мірі усвідомлює, чим має займатися народний парламент. На зустрічах людей тур­бують питання освітлення, вивезення сміття, ремонту доріг, тобто те, що є у компетенції місцевої влади. Мало хто замислюється над тим, що Верховна Рада має приймати правила гри, які б дали змогу і місцевому самоврядуванню нормально працювати, і кожній родині отримати те, що вона заслужила по життю.

Як змусити депутатів виконувати обіцянки?

Робота у Верховній Раді – така ж, як і на комбайні, біля станка чи в лікарні. Там люди не можуть собі дозволити не приходити на роботу. То чому народні депутати вправі так робити? І це приниження для країни, коли 10–15 людей натискають на кнопки за весь парламент та ухвалюють по суті нелегітимні закони.

Має бути закон про відкликання депутата виборцями, якщо він не бере участі у роботі комітету, у голосуваннях, не з’являється на окрузі.

Що вже зроблено?

Мені не соромно за роботу на моєму окрузі – на Красноградщині. Багато питань вирішено. Красноградці про це знають. Вважаю, що працюю ефективно.

Чи відчуваєте в собі сили виконати обіцянки?

Маю відповідну освіту та життєвий досвід. Працював на виробництві, в управлінні та у місцевому самоврядуванні, а також з іноземними колегами у Конгресі Ради Європи, займався наукою. Відчуваю сили, маю знання та усвідомлення, як їх поєднати задля найбільшої своєї ефективності в якості народного обранця.

179 округ – південний захід Харківщини, охоплює Зачепилівський, Красноградський, Кегичівський, Сахновщинський, Лозівський райони. В окрузі 189 дільниць, які відкриються для 150 тисяч виборців, 3 спецдільниці утворюють лікарні округу.

Читайте також: Сергій Чернов: У владі має бути симбіоз нових ідей – з фаховим підходом і досвідом