Унікальний пам'ятник з'явився в Харківській області. Фото

10.01.2018 19:45 Область Online
Фото: persha.kr.ua Фото: persha.kr.ua
10 січня в Куп’янську змонтовано пам’ятник у вигляді Козацького хреста на честь куп’янчан — воїнів АТО, що віддали своє життя за Україну.

Цей пам’ятник створено за ініціативи Координаційної ради Спілки ветеранів АТО Харківської області. Про це повідомляє видання «Наш рідний Куп’янськ».

Фото: nashridkup.com.ua

Наразі в Україні встановлено 19 пам’ятних Козацьких хрестів і готуються до встановлення ще 15. Куп’янський пам’ятник — перший в Харківській області.

Урочисте відкриття цього пам’ятника відбудеться найближчої неділі, 14 січня, об 11:30 в сквері Тараса Шевченка.

Здавна і понині існує традиція встановлювати Козацькі хрести на честь героїв, загиблих за Україну. Ця форма вшанування має глибоке коріння в національній воїнській традиції. Така практика існувала в історії України ще за козацьких часів і навіть раніше.

Фото: nashridkup.com.ua

Козацький хрест стилізовано під аналогічні стародавні козацькі хрести, які встановлювалися на місцях боїв та на могилах загиблих героїв.

Символічно, що пам’ятник виконано з жовтуватого каменю пісковика. В Луганській і Донецькій областях саме цей камінь і складає більшість корінних порід Донецького кряжу. Пісковик не глибоко залягає під верхнім шаром ґрунту, і саме його часто доводиться довбати нашим солдатам під час риття окопів.

Фото: nashridkup.com.ua

Савелія Мякушко