В амбулаторіях Харківщини запрацюють дистанційні консультації медиків

15.01.2019 12:30 Область Online
Фото:www.open-vision.ru Фото:www.open-vision.ru
Харківщина потрапила у п'ятірку областей, у яких цьогоріч розпочнуть тестувати телемедицину.

Тестування телемедицини у сільських амбулаторіях заплановане у п’яти областях — Кіровоградській, Харківській, Рівненській, Дніпропетровській та Полтавській. Про це ідеться у повідомленні Кабміну на Урядовому порталі.

Дистанційні консультації проводитимуться за чотирма нозологіями:

  1. Серцево-судинні захворювання
  2. Цукровий діабет
  3. Бронхіальна астма 
  4. Дерматологічні захворювання

Найближчим часом області мають визначити амбулаторії, де запрацює ця послуга. 

— Ми впритул наближаємось до впровадження телемедицини у сільських амбулаторіях... Запроваджуючи телемедицину, ми саме даємо сімейному сільському лікарю унікальну можливість отримати фахову консультацію вузькопрофільного спеціаліста з приводу діагнозу чи лікування, — прокоментував нововведення міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його даними, технічне завдання для запровадження в амбулаторіях телемедицини виконується за підтримки партнерів зі Світового банку.

Як розповів заступник голови ХОДА Михайло Черняк, який брав участь у нараді в Мінрегіоні, певні елементи дистанційної медичної допомоги вже успішно впроваджуються в Харківській області.

— Наша область має велику протяжність території, розгалужену мережу населених пунктів. При цьому виникають певні незручності доїзду пацієнтів до вузьких фахівців. У цих умовах необхідно було приймати рішення щодо проведення обстеження, перш за все, сільського населення та впровадження дистанційних форм організації медичної допомоги і консультацій. Зокрема, заклади охорони здоров՚я первинної ланки та бригади екстреної медичної допомоги області було забезпечено мобільними апаратами системи «Телекард», яких сьогодні в області налічується 840 одиниць. Завдяки цьому можливо проводити електрокардіографічне обстеження хворому безпосередньо під час відвідування лікарями первинної ланки вдома, при викликах екстреної медичної допомоги, — розповів Михайло Черняк.

Результати обстежень, виконаних за допомогою «Телекарду», передаються до обласної клінічної лікарні та служби екстреної медичної допомоги. Лікар, який знаходиться біля пацієнта, в онлайн-режимі отримує рекомендації обласних фахівців щодо подальшого обстеження та лікування пацієнта.

Кількість електрокардіограм, проведених «Телекардом», щороку зростає. Так, у 2016 році їх було 17 тисяч, у 2017-му — 21 тисяча, а у 2018 році — вже майже 49 тисяч.

— За таких умов щорічно виявляється близько 1000 випадків інфаркту міокарда, — додав заступник голови ХОДА.

Крім того, у 2018 році в селищі Колонтаїв Краснокутського району використовувалася комп'ютерна ЕКГ-система CardioLab CS розробки НВЦ РЕМПТ «ХАІ-Медика». Система дозволяє лікарю бачити ЕКГ безпосередньо під час знімання даних, що дає змогу зняти якісний сигнал і уникнути артефактів. При наявності Інтернету результати відразу передаються фахівцям ОКБ, за відсутністю мережі інформація зберігається на ноутбуці і передається фахівцям в ОКБ, коли з’являється доступ до Інтернету.

Читайте також: Іменами поп-зірок, кіногероїв і диктаторів — як називали дітей на Харківщині у 2018 році