В Чугуєві почали стерилізувати безпритульних собак

15.01.2019 09:00 Область Online
Фото: toretsk.city Фото: toretsk.city
Наприкінці минулого року в Чугуєві пройшла перша хвиля стерилізації безпритульних собак. Гроші на цю ініціативу було виділено з міського бюджету. Цього року почату справу планують продовжити.

«Побачили безпритульного собаку без бірки у вусі, повідомляйте на вайбер 0936448731», – йдеться в повідомленні громадської організації «Зоозахист», яка забирає з вулиць Чугуєва безпритульних тварин, лікує, стерилізує та віддає в добрі руки. У 2018 році завдяки Бюджету участі (проект волонтерів став одним з переможців) справа активістів фінансувалася вже з міського бюджету. Стерилізація тварин дозволить контролювати та поступово зменшувати кількість  безпритульних чотирилапих на вулицях.

У першу хвилю стерилізації, наприкінці минулого року, було стерилізовано 31 тварину, з них 5 відразу знайшли собі «родини».

– Ми уклали договір з підрядною організацією, яка має відповідну ліцензію. У вартість послуги входить чип і послуги спеціаліста (стерилізація та перетримання). Після стерилізації необхідно, щоб тварина адаптувалася, – розповів «СК» виконуючий обов’язки директора КП «Чугуївський комунальний комплекс» Євген Філатов.

За його словами, на ці потреби з бюджету міста було спрямовано близько 20 тисяч гривень.

– Стерилізація безпритульних тварин вперше проводилася в Чугуєві. Раніше укладалися договори з Центром поводження з тваринами. Вони відловлювали собак і відправляли їх у притулок у Харків, – каже Євген Філатов.

Комунальник обіцяє, що тварин стерилізуватимуть далі й цього року. Крім того, на базі «Чугуївського комунального комплексу» буде створено пункт для перетримання (адаптації) тварин. Під час першої хвилі стерилізації частину перетримували волонтери, частину – ветеринарна клініка.

Кожній стерилізованій тваринці в клініці вішають на вухо бірку з номером, собаку фотографують і заносять його дані до реєстру (номер кліпси, дата стерилізації, адреси відлову, контакти опікуна тощо).

– У реєстрі можна знайти повну інформацію про собаку та ім’я власника, якщо тваринку хтось узяв до себе. В основному забирають у приватний сектор, – зазначає Євген Філатов. – Ті тварини, що не знайшли власника, повертаються у своє середовище.

Собаки, які повернулися на вулицю, відзначені кліпсами на вусі з індивідуальним номером, за яким інформацію про собаку та контакти опікуна, закріпленого за нею, можна перевірити на сайті animal-id.info.

Читайте також: Якою буде погода на Водохреще в області

Мирослава Кольцова