Новий випадок ботулізму на Харківщині — постраждала жінка з Дергачів

03.05.2018 11:19 Область Online
Фото: wz.lviv.ua Фото: wz.lviv.ua
30 квітня в області зареєстровано перший у поточному році випадок ботулізму.

Постраждалою виявилася 31-річна жінка з міста Дергачі, яка вживала в’ялену рибу, куплену на  Центральному ринку в Мелітополі Запорізької області. Про це повідомили в Харківському обласному лабораторному центрі МОЗ України.

Перші симптоми захворювання з’явились через 18 годин після вживання продукту.

Жінку в тяжкому стані госпіталізували до Обласної клінічнічної інфекційної лікарні. Хворій введена протиботулінічна сироватка та проводяться інші лікувальні заходи.


У зв’язку з цим фахівці лабцентру нагадують, що необхідно знати, аби не захворіти на ботулізм.

З метою попередження тяжких захворювань на ботулізм, не рекомендується в домашніх умовах:

— виготовляти солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
— консервувати в герметично закупорених банках м’ясо, рибу, гриби, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
— не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях несанкціонованої торгівлі  м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу, солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
— не використовувати консерви у «бомбажних» банках.

Також при перших ознаках захворювання слід негайно звернутись до лікувального закладу.


Довідка «СК». Харчовий ботулізм – захворювання, зумовлене споживанням продуктів, які містять ботулотоксин, що має високу ступінь токсичності для людини. Споживаючи продукт, практично неможливо визначити наявність у ньому ботулотоксину (виняток становлять «бомбажні» консерви), оскільки він не має кольору, смаку, запаху.



Захворювання виникає тоді, коли створюються особливі умови для розмноження збудника ботулізму та утворення токсину. Це, насамперед, відсутність доступу повітря (такі умови створюються при консервуванні продуктів, копченні рибних, м’ясних продуктів, що забруднені збудником ботулізму) та температура від +15 до +37°С, якщо ж вона нижча, життєдіяльність його різко гальмується, і при температурі 0°С мікроб не розмножується, токсин не виділяється.

 Читайте також: Кількість хворих на кір в області стрімко зростає

Олександр Ушаков