Відомо, яку кількість укрупнених районів відстоюватимуть на Харківщині

22.08.2019 16:30 Область Online
Фото:СК Фото:СК
21 серпня відбулося чергове засідання робочої групи з підготовки пропозицій щодо об’єднання (укрупнення) районів Харківської області.

За результатами її роботи, враховуючи географічні особливості, щільність населення, перспективи формування бюджетів та інші чинники, члени групи прийняли рішення продовжувати відстоювати створення семи укрупнених районів у Харківській області. Про це повідомляє прес-служба Харківської обласної ради. 

За словами першого віце-президента – виконавчого директора Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Миколи Тітова, під час підготовки пропозицій щодо проекту моделювання об'єднання районів Харківської області, проаналізували 27 районів та 7 міст обласного значення.

– Надані пропозиції щодо дев’яти укрупнених районів у Харківській області не були підтримані київськими експертами. У результаті додаткових консультацій робочою групою було підготовлено пропозиції щодо утвореня семи укрупнених районів в області, – сказав Микола Тітов.

При моделюванні об’єднання Харківщини у сім районів враховувались:

  1. Площа – 4,5 тис. кв. км (від 3,6 до 5,3).
  2. Населення – 145 тис. (від 120 до 175, крім Харківського району).
  3. Щільність населення – 33 особи на 1 кв. км (не враховуючи Харківський район).
  4. Кількість населених пунктів – 250 (від 180 до 290). А також враховуючи їх доступність до нових районних центрів, а саме до 85 % – на відстані до 60 км і лише 15 % – на відстані більше 60 км.
  5. Фінансова забезпеченість – зведений бюджет у 2018 році склав 1,9 млрд грн (крім Харківського району), в тому числі 13 тис. грн на одну особу.
  6. Кількість ОТГ – 6.

Натомість Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства пропонує розподіл Харківської області на чотири райони.

Представник профільного міністерства Юрій Коток зауважив, що пропозиції відомства щодо укрупнення районів – це лише проект, який розробляється та буде спільно обговореним з областями.

– Зараз ми чекаємо на пропозиції всіх областей України, щоб системно проаналізувати та подати проект до Кабінету Міністрів України. Робота триватиме до завершення 2019 року, – сказав Юрій Коток.


Довідково. Об’єднання (укрупнення) районів відбувається в рамках реформи децентралізації, згідно з концепцією якої будується нова система адміністративно-територіального устрою, що включає також трансформацію районів. 

Читайте також: ТОП-5 ідей, як змінити місцевий музей