Які громади встигнуть добровільно об'єднатися на Харківщині

03.10.2019 10:30 Область Online
Фото: Громадський Простір Фото: Громадський Простір
Процес добровільного об’єднання громад триватиме щонайменше до лютого 2020 року, коли можуть бути схвалені зміни до Конституції України щодо нового адміністративно-територіального устрою.

Про це 30 вересня під час конференції «Громада для кожного» розповіла міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак.
– Процес добровільного об’єднання громад ми не завершуємо, ми його продовжуємо, ніхто нікого не заганяє «з-під палки» в якісь об’єднані громади. Коли цей процес може
завершитись? Тоді, коли буде прийнято зміни до Конституції України, в якій буде відображено новий адмінтерустрій, і визначення, що громада є першою адміністративно-територіальною одиницею, і що ми будемо переходити до нових виборів на новій адмінтероснові, – сказала Альона Бабак.

За її словами, в Україні вже створено 951 територіальну громаду в рамках реформи з децентралізації.
– Ще 6572 територіальні громади перебувають у процесі переходу. Більш ніж 10 мільйонів людей, яким треба пройти цей шлях, – додала міністр.

На Харківщині, за даними Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування, вже створено 23 об’єднані громади. У 19 ОТГ пройшли вибори, ще чотири чекають на розпорядження Центральної виборчої комісії про призначення виборів.

– Три з цих громад розташовані в Куп’янському районі – Петропавлівська, Кіндрашівська та Курилівська ОТГ, а також одна в Балаклійському районі – Донецька ОТГ, – повідомив радник з питань децентралізації Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Віктор Нестеренко.

Також, за його словами, завершується процес об’єднання в Ізюмському районі. Тут на останній стадії – створення третьої громади (дві в районі вже працюють, це Ізюмська та Оскільська ОТГ). Щоправда, поки тривають переговори, де буде центр ОТГ: у Бугаївці, яка значиться в Перспективному плані як центр громади, або у Бригадирівці. Також тривають обговорення щодо створення ще однієї громади в Харківському районі – Солоницівської ОТГ.
Добігає кінця процес приєднання Пристінської, Осинівської рад та Куп’янськ-Вузлового до міста обласного значення Куп’янська.

Усі інші громади, каже радник, імовірно, будуть об’єднанні за принципом спроможності відповідно до Перспективного плану Харківської області. Згідно з цим документом на Харківщині
після завершення першого етапу децентралізації має залишитися 57 ОТГ.

Читайте також: Що робитимуть райони після укрупнення

Проте, за словами Віктора Нестеренка, фахівці Центру доопрацьовують Перспективний план області.
– Після доопрацювання кількість громад в області зменшиться. Наприклад, у Сахновщинському районі за планом три громади, але фактично люди мають намір створити одну. Також замість трьох дві громади пропонують створити у Близнюківському районі, – додав фахівець.

Автор: Марина Проценко