Євробляхи виїхали з протестом на харківські дороги. Фото

20.11.2018 11:15 Область Online
Фото:СК Фото:СК
Власники автомобілів на «єврономерах» зібралися біля автомобільних виїздів із Пісочина та Рогані у Харківському районі.

20 листопада о 9.00 розпочалася всеукраїнська акція і протест власників автівок на європейських номерах проти прийнятих нардепами «антинародних» законів № 8487 і № 8488. Власники автомобілів на іноземній реєстрації вважають, що їх поправки до цих законопроектів були проігноровані депутатами і прийняті закони не дають їм можливості розмитнити свої автомобілі через занадто високі ставки.



На Харківщині власники автомобілів-«євроблях» протестують на виїздах із Харкова у смт Пісочин та смт Рогань. Учасники акції періодично перекривають автошлях, блокуючи проїзд на київській трасі у середньому по 10 хвилин. Станом на 10.20 ранку акція відбувалася без провокацій та заворушень. Правоохоронці на під'їздах до місця протесту розвертають автотранспорт в об'їзд. Через це на кільцевій (у напрямку вул. Полтавський Шлях) утворюються затори.

Як заявляють організатори акції  ГО «Авто Євро Сила», «усі акції громадянської непокори будуть безстроковими і відбуватимуться до моменту отримання результатів щодо питання відміни законопроектів № 8487 та № 8488, які були прийняті без урахування вимог громадськості, зокрема  — про відміну коефіцієнта віку в розрахунку вартості акцизу».



За попередніми оцінками, участь в акції у Харківській області взяли приблизно до тисячі водіїв.

«З нами Бог», жартують протестувальники

Довідка.

Закони № 8487 та № 8488 були прийняті Верховною Радою 8 листопада й нині передані на підпис Президентові України.  

Закон № 8487 вносить зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування акцизом легкових авто. Базові ставки акцизного податку будуть наступними: для авто з бензиновим двигуном — 50 євро, для авто на дизелі — 75 євро. Для великолітражних автомобілів — 100 євро і 150 євро відповідно. До базових ставок ще будуть застосовуватися коефіцієнти. Таким чином  розмір акцизного податку, який треба буде сплатити, дорівнюватиме базовій ставці, помноженій на коефіцієнт двигуна та вік машини. Крім акцизу, у вартість розмитнення авто також входитимуть ще три платежі: ПДВ (20 % від вартості), ввізне мито (10 %) і збір до Пенсійного фонду (3-5 % від вартості).

Закон № 8487 вступає в силу в комплексі із законопроектом № 8488  «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законодавчих актів щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України», яким вводиться обмеження на кількість авто, які можна ввозити без грошового забезпечення на митну територію України, і посилюється відповідальність за порушення митних правил.

Читайте також: Фото дня: перший сніг прийшов на Харківщину