Європейці допоможуть об'єднаним громадам Харківщини із землею та інвестиціями

03.10.2018 15:31 Область Online
Фото:www.oblrada.kharkov.ua Фото:www.oblrada.kharkov.ua
Кілька тижнів тому в Україні стартувала інноваційна програма розвитку спроможності ОТГ в управлінні земельними ресурсами та залученні інвестицій. Доступ до неї можуть отримати й громади Харківщини.

Європейські партнери готові допомогти Україні навчити громади ефективно розпоряджатися землею. Про це стало відомо під час робочої зустрічі президента Української асоціації районних та обласних рад, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова 3 жовтня з представниками Програми місцевого системного розвитку, яка виконується Фондом Східна Європа в рамках проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку», президентом Фонду Віктором Ляхом та керівником Програми Наталією Слинько.

 Цілями програми є впровадження ефективного управління земельними та іншими ресурсами в межах ОТГ на основі GIS-технологій, проведення практичних тренінгів для ОТГ по роботі з просторовими даними, розвиток спроможності ОТГ формувати проекти розвитку для залучення інвестицій, розповів Віктор Лях.

Він інформував, що програма працюватиме з об’єднаними територіальними громадами Луганської, Донецької, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської областей.

Об’єднані територіальні громади, які будуть залучатися до роботи з програмою на партнерських засадах, відбиратимуться на умовах відкритого конкурсу. Наразі оголошений конкурсний відбір.

Голова Харківської облради висловив думку, що особливо ефективним впровадження цієї програми було б у тих ОТГ Харківщини, які розпорядженням Кабміну отримали земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, що розташовані за межами населених пунктів, у комунальну власність об’єднаних територіальних громад.

Нагадаємо, у червні цього року Малинівська селищна об’єднана територіальна громада Чугуївського району отримала 33 земельні ділянки площею 638,8130 га, Малоданилівська селищна об’єднана територіальна громада Дергачівського району 152 земельні ділянки площею 401,3046 га, Мереф’янська міська об’єднана територіальна громада Харківського району  40 земельних ділянок площею 621,0887 га, Роганська селищна об’єднана територіальна громада Харківського району  59 земельних ділянок площею 863,1986 га, Нововодолазька селищна об’єднана територіальна громада Нововодолазького району  256 земельних ділянок площею 2449,3868 га та Коломацька селищна об’єднана територіальна громада Коломацького району  229 земельних ділянок площею 2423,1349 га. Крім того, на початку року Наталинська сільська ОТГ Красноградського району отримала у розпорядження 791,08 га.

 Для комунікації та реалізації спільних проектів можливе використання кількох майданчиків. Це Харківська обласна рада, що взяла курс на державно-приватне партнерство, підтвердженням чому є численні масштабні проекти з міжнародними інституціями. А також асоціації органів місцевого самоврядування, зважаючи на усталені практики залучення рад різних рівнів, зокрема, на Харківщині до втілення грантів і проектних ініціатив прокоментував Сергій Чернов.

За пропозицією президента асоціації  умови Програми місцевого системного розвитку та інші проекти Фонду «Східна Європа» будуть широко презентовані нашим громадам 17 жовтня в рамках засідання Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області.

Читайте також: Якими будуть наступні кроки децентралізації на Харківщині