Європейський Союз цьогоріч на грантові проекти направить 32,5 мільйона євро

18.04.2018 15:20 Нова Водолага
Фото: ТСН Фото: ТСН
У ході засідання Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, яке проходило у Новій Водолазі 17 квітня, віце-президент Асоціації, голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету Людмила Немикіна розповіла учасникам про проекти, конкурси та гранти, які спрямовані на розвиток територіальних громад.

За її словами, був і залишається основним партнером в цьому питанні Європейський Союз. Так, понад 32,5 мільйона євро передбачається в цьому році направити на грантові проекти в Україні. «Як ми знаємо, в ЄС 2018 рік оголошено Роком культурної спадщини, тому також передбачені тематичні проекти, наприклад, бюджет проекту «Креативна Європа» 1,46 млрд євро на втілення проектів цієї тематики до 2020 року. 56 проектних заявок за тематикою збереження культурної спадщини також були подані на проект «Разом в майбутнє» в цьому році», — зазначила віце-президент Асоціації.

Крім того, Міністерством культури України було оголошено конкурс «Малі міста — Великі враження». Двоє з восьми проектів-переможців — представники Харківської області. Це «Культурний хакатон» у Шарівській садибі і «Міжнародний Рєпінський пленер» в Чугуєві.

З 2014 року Харківська обласна рада є територіальним координатором проекту «Угода мерів», що діє в Україні з 2009 року. Основні напрямки Угоди: знизити споживання електроенергії, повернутися до поновлюваних джерел енергії.

«Питання енергоефективності залишаються актуальними і на державному рівні. Так, 27 квітня 2018 року в Києві відбудеться IV Форум енергоефективного партнерства за темою «ЕСКО: Успіхі та перспективи. Нові Механізми сталого фінансування енергоефективності місцевих громад». Захід пройде за підтримки Міністерства регіонального розвитку та також нашого німецького партнера GIZ», — сказала Людмила Немикіна.

Торік обласна рада також підписала меморандум про співпрацю з швейцарсько-українським проектом «DESPRO. Підтримка децентралізації в Україні», в рамках якого передбачається електронне навчання з проблемних питань розвитку місцевого самоврядування.

«Хочу також нагадати, що голова обласної ради 8 березня в Брюсселі підписав меморандум про співпрацю у рамках ініціативи «Рівний рівному», що проводиться робочою групою «Комітет регіонів ЄС-Україна» з підтримки децентралізації», — підкреслила Людмила Немикіна.

Микола Мельник