Земля на долоні: Нова Водолага про ефективне управління ресурсами

26.09.2019 16:00 Нова Водолага
Фото: Харківська облрада Фото: Харківська облрада
На Харківщині вже друга об’єднана громада вчиться прозоро управляти своїми ресурсами. Серед їхніх інструментів – ГІС-технології та онлайн-управління земельними ділянками, що дає змогу бачити свої чорноземи як на долоні.

24 вересня в Нововодолазькій ОТГ відбулися громадські обговорення перспектив місцевої територіальної громади, де було затверджено детальний план розвитку на наступні п’ять років. Цьому обговоренню передував 10-місячний масштабний проект, який реалізували в області за ініціативи Харківської обласної ради. Нагадаємо, з листопада 2018 року в рамках проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» у двох ОТГ Харківщини реалізується Програма місцевого системного розвитку, що виконується Фондом Східна Європа в партнерстві з ТОВ «БломІнфо-Юкрейн», громадською організацією «ДЕСПРО» та Київським економічним інститутом. Першою в області ще в серпні свої напрацювання презентувала Коломацька ОТГ.

Весь цей час представники громад навчалися сучасним ГІС-технологіям: правильно виділяти ділянки на мапі, вносити туди інформацію про якість ґрунту, нахил схилу, комунікації, що поруч, плани громади на цю землю.
На думку начальниці управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків Харківської обласної ради Олени Кулик, найбільша перевага впровадженої в регіоні Програми в тому, що завдяки їй у Нововодолазькій ОТГ було створено команду фахівців, яка пройшла ґрунтовне навчання. Крім того, під час навчання було налагоджено тісний контакт з Держгеокадастром, Управлінням водних ресурсів, Управлінням екології та багатьма профільними департаментами і структурами.

Читайте також: Жнива-2019: який урожай збере Харківщина

За словами голови Нововодолазької селищної об’єднаної територіальної громади Олександра Єсіна, проект дав ще одну можливість для громади: побачити реальний земельний
ресурс – який вільний, який зайнятий, який використовують за цільовим призначенням, а який – ні.