Безпечну "болгарку" винайшли юні фізики з-під Харкова

28.01.2013 15:28 Суспільство
http://www.sdelaysam.net http://www.sdelaysam.net
Юні фізики із Лозової показали всій Україні, що таке командна гра та творчий підхід до розв’язання фізичних задач.

На Всеукраїнському турнірі винахідників та раціоналізаторів команда лозівчан посіла призове місце.

На турнірі, що вже 15-й раз проходив у Чернігові в грудні 2012 року, аж п’ять команд представляли Харківщину. Всі вони посіли призові місця. Лозівська команда – єдина з районів області виявила бажання кинути виклик маститим фізикам і стала третьою.

Команду можна назвати відбірною. Адже спочатку турнір проводився на міському рівні, і до Чернігова поїхали школярі, які найкраще показали себе на місцевому турнірі. Це учні НВК № 10 – Гурт Денис та Бохвалов Іван, колегіуму № 2 – Бондаренко Андрій, та ЗОШ № 3 – Микола Кузнєцов.

Аби гідно виступити, діти мусили готуватися після уроків. За вимогами конкурсу, команда мала заздалегідь підготувати розв’язання 16-ти задач. Для того, аби представити на турнірі вичерпну відповідь, учасникам необхідні були не лише знання з фізики. З кожного завдання вони ретельно збирали теоретичний матеріал, виготовляли моделі своїх винаходів тощо. Турнір складався з боїв, де учасники команд виступали в ролі винахідників, патентознавців і технологів.

Юні фізики мають не просто викласти вивчений матеріал і презентувати винахід, а й відстояти свою точку зору. Саме тому, як розповіла керівник команди Марина Сушко, вона разом з іншими вчителями – Георгієм Мовчаном та Анною Янковою виступали лише як консультанти з теоретичних питань.

– Якби всі розв’язання готував учитель, а дитина тільки завчила і розповіла, то це відразу стало б помітно під час полеміки та дискусій між учасниками, – каже Марина Сушко.

Лозівська команда лише трохи не дотягнула до другого місця. Суддів вразила їхня ідея безпечної «болгарки» (кутової шліфувальної машини. – Авт.). Діти навіть презентували модель свого винаходу. На жаль, не випало нагоди презентувати оригінальне вирішення задачі нагрівання води. Юні фізики планували розповісти, як це зробити за допомогою блискавки.

На турнірі відзначили не лише команду, а й окремих її членів. Микола Кузнєцов став «Переможцем в особистій першості». Його нагородили дипломом ІІ ступеня, а також Почесною грамотою «За майстерне ведення дискусії».

– Ця дитина уже вдруге виступала на турнірі. Хлопець уже добре розумів роль патентознавця і технолога. І в нього вона добре виходила. Микола так шкодує, що закінчує школу. Він каже, що наступного року все одно приїде, – розповіла Марина Сушко.

Івана Бохвалова було нагороджено почесною грамотою «За творчий підхід до розв’язування винахідницьких задач».

За словами Марини Сушко, турнір корисний для дітей не лише через те, що вони отримують нові знання та навички ведення дискусії. Діти вчаться працювати, як команда. Адже, незважаючи на те, що учасники лозівської «збірної» з різних шкіл, вони допомагали одне одному в оформленні задач, виступали злагоджено, ніякої конкуренції між ними не відчувалося.

Як розповіла «СК» методист Центру аналізу та прогнозування розвитку освіти КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» Світлана Федченко, учні з районів області поки що неохоче беруть участь у турнірі. Цього року, окрім команд із самого Харкова, заявку на участь подали лише учасники з Лозової.

– Поки що бояться цього турніру. Мабуть, відлякує сама назва – винахідники і раціоналізатори. Вважають, що на цьому турнірі відбувається щось надприродне, – припустила Світлана Федченко.

Лозівські школи зацікавилися турніром ще два роки тому. Для учителів і дітей проводилися тренінги, на яких вони ознайомилися зі специфікою змагань.
– Нам дуже допомагають тренінги, адже там показують елементи гри. Одна справа – прочитати правила, інша – побачити, як усе це відбувається. Завдяки цим тренінгам діти уже розуміли, чого від них чекатимуть у Чернігові, – поділилася Марина Сушко.

Інна ПИРЛИК, матеріал з газети "Слобідський край" №12 від 26.01.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта