Чи залишать безкоштовне харчування для школярів Харківщини

27.01.2016 15:12 Суспільство
Фото: 112.ua Фото: 112.ua
У більшості районів Харківщини місцеві бюджети виділять гроші на харчування дошкільнят та учнів початкової школи.

З цього року харчування дошкільнят і учнів 1-4 класів може повністю лягти на плечі батьків. Уряд постановив: місцеві бюджети більше не зобов'язані оплачувати обіди малюків. Кожна сільська, селищна та міська рада самостійно вирішуватиме, чи може вона виділити гроші і про які суми йде мова.

Так, у Зачепилівському районі було вирішено компенсувати 100 % вартості обідів для учнів 1-4 класу. Що стосується дошкільнят, то тут схема наступна. Вихованцям Зачепилівського дошкільного ясла-садка "Ромашка" місцева влада виділила 40 % від вартості харчування, а для дітей з решти дошкільних закладів - 60 %. При розподілі коштів визначалася територія проживання: діти з сільської місцевості отримали більше фінансування.

Стало відомо, скільки коштуватиме харчування дітей у садках і школах Харкова

- На 2016 рік по Зачепилівському району вартість обіду для одного учня 1-4 класу затверджена у сумі 8,5 грн, - повідомив начальник відділу освіти Зачепилівської райдержадміністрації Олександр Зеленський. - Для дошкільнят вартість харчування становить 17 грн. Тобто батьки дітей, які ходять у "Ромашку", платять 10,2 грн на день, а 6,8 грн дає держава. Діти, які відвідують інші дошкільні заклади району, оплачують лише 6,8 грн, а 10,2 грн виділяється з бюджету.

Майже аналогічна ситуація і в Кегичівському районі. 18 січня на сесії районної ради було ухвалене рішення продовжувати безкоштовно годувати учнів 1-4 класів не залежно від матеріального стану їхніх родин. Старшокласники також мають право безкоштовно ходити до їдальні, якщо вони із малозабезпечених сімей. Вирішили не скасовувати фінансування і дошкільнятам. Як і у минулому році, 60 % вартості харчування взяла на себе місцева влада, а 40 % залишилося за батьками.

- Вже прийняте розпорядження голови райдержадміністрації про встановлення на 2016 рік вартості харчування дітей. Для загальноосвітніх закладів це 10 грн, для дошкільних навчальних закладів - 18 грн, - сказала заступник голови Кегичівської райдержадміністрації Тетяна Данько. - У порівнянні з минулим роком вартість харчування підвищилася. У 2015-му учням 1-4 класів давали всього 8 грн, а харчування дошкільнят розраховувалося на 15 грн на день.

Ще одним районом, в якому зуміли викроїти гроші на харчування дітей, став Великобурлуцький. Там вирішили компенсувати батькам 50 % вартості харчування їхніх дітей.

- Коли ми підрахували, що у разі повної оплати харчування батькам школярів доведеться щомісяця віддавати близько 200 грн, а батькам дошкільнят - 300 грн, то зрозуміли, що для наших людей це дуже багато. Люди просто перестануть водити дітей у дитсадки, - заявив голова Великобурлуцької райдержадміністрації Віктор Слиш. - Тому, виходячи із своїх можливостей, у районі вирішили продовжити фінансування. Наради з цього питання проводилися з головою кожної сільської ради.

За словами Віктора Слиша, з 18 місцевих рад району 16 дали згоду на 50-відсоткове фінансування і погодилися перерахувати на ці потреби цільові субвенції. Ще дві ради (Підсереднянська і Чорненська сільські) взагалі запропонували повністю оплачувати дитяче харчування. Наразі це питання остаточно ще не вирішене. Голова району припустив, що 50 % коштів безпосередньо йтиме на компенсацію харчування, а ще 50 % - у вигляді матеріальної допомоги батькам цих дітей.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта