Діти у школах голодуватимуть? Місцеві бюджети не витягнуть якісне харчування

28.08.2014 09:37 Суспільство
1 вересня в більшості українських шкіл розпочнуться заняття. Батьки переймаються підготовкою малечі до школи, але цьогоріч це вкрай непросте завдання.

Тільки за попередніми підрахунками вартість набору школяра сягає 3-6 тисяч гривень, це за умови, коли середня зарплата в Україні – 3600 грн.

«Батькам мимоволі доводиться обирати між тим, щоб нагодувати дитину, та тим, щоб купити їй зошити, спортивну форму, олівці тощо. Мої колишні співробітники відверто зізнаються – очікують на новий учбовий рік з жахом: зарплата головного спеціаліста облдержадміністрації, щоб ви знали, в кращому випадку – 1200 грн, – розповіла заступник координатора Харківської обласної організації Партії розвитку України Олена Бугло. – Деякі з них думають «віддати» дітей до бабусь та дідусів, щоб діти могли вижити зимою, бо мами і тати елементарно не матимуть коштів їх прогодувати».

Звісно, за таких умов ще однією нагальною проблемою постає харчування дітей у школах – жоден місцевий бюджет не розрахований на той економічний колапс, що відбувається в нашій державі.

Тобто фінансування харчування школярів молодших класів відбуватиметься в тих самих обсягах, що й на початку 2014 року. Це означає, що школи купуватимуть продуктів менше, дешевше та нижчої якості.

Зі всієї країни надходять повідомлення, що зарплата та виплати вчителів подекуди знижуються, їх відправляють у вимушені відпустки без збереження заробітної плати. Так, директор Департаменту науки та освіти Харківської облдержадміністрації А. Бабічев повідомив, що відпускні за липень вчителі Харківщини отримають лише напередодні 1 вересня. Зрозуміло, що за таких умов якість викладання також залишатиме бажати кращого.

Водночас є великий ризик того, що не всі українські діти підуть до школи: на даний час в Україні зруйновано, або пошкоджено 280 навчальних закладів (168 - у Донецькій, 112 - у Луганській областях), і відновити їх до 1 вересня навряд чи вдасться.

В Партії розвитку України наголошують: «Бойові дії на Сході не повинні позбавити дітей права на освіту. Проте безпека дітей, їх життя і здоров’я мають бути на першому місці». Як забезпечити реалізацію цього права, слід думати вже сьогодні. «Наприклад, організувати індивідуальне чи дистанційне навчання таких дітей або передбачити для них можливість навчання за скорегованими програмами зі скороченням навчального року. Жодна дитина шкільного віку не повинна відставати у навчанні і розвитку через війну», - вважає член Політради Партії розвитку Юрій Павленко.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта