Дитсадок для дітей з вадами мовлення відкрився у Харкові (ФОТО)

27.09.2013 14:26 Суспільство
фото Інни Пирлик фото Інни Пирлик
Дитсадок, у якому виховується малеча з Харкова та області, запрацював першого вересня.

У Харківському спеціалізованому навчально-виховному комплексні №7 цього року відкрилися дві групи для дошкільнят. Всього у садочку виховується 20 хлопчиків і дівчаток, що мають вади мовлення.

- У деяких дітей великі дефекти мовлення. Багато з них взагалі не говорять. Їх необхідно вчити говорити для того, щоб вони могли адаптуватися в соціумі, продовжити навчання, - розповіла директор НВК Юлія Масловська.

Тому дітям, які тут виховуються, необхідна особлива увага. Як розповіла вихователь Лілія Сніцар, з кожним вихованцем окремо працює логопед.
- У нас діти займаються мовленнєвою гімнастикою, алгоритмікою, роблять вправи на розвиток мовленнєвого дихання, - розповіла вихователь.

За її словами, деякі діти після таких активних занять можуть позбутися вади, а деякі покращити мовлення. Чи зможе дитина повністю нормально говорити, залежить від діагнозу.

- У нас є діти, з якими просто мало розмовляли вдома. Такі дітки повністю виліковуються. Проте деякі діти мають такі захворювання, які вилікувати неможливо. Але стан покращується однозначно, адже з ними працюють і логопеди, і невропатологи, - пояснила вихователь.- Якщо у дітей невеликі проблеми, їм достатньо займатися рік-два, і вже до школи вони підуть абсолютно здоровими.

Групи відкрили в одному з приміщень НВК, на капітальний ремонт якого з місцевого бюджету було виділено 572, 5 тис. грн, на благоустрій спортивного майданчику — 99 тис. грн, території — 220 тис грн.

Як зазначив в ході візиту до НВК заступник голови ХОДА Євген Савін, в області функціонує 25 спеціалізованих інтернатів, де навчаються діти з порушеннями постави, дихальних шляхів, розвитку мовлення, травлення тощо.

- У дитини не може з'явитися проблема на рівні тільки першого класу або підготовчої групи. Вона з'являється набагато раніше. А батьки в міру різних причин, не завжди достатньо професійно і в потрібному обсязі займаються дітьми. А в інтернатах є спеціальні програми підготовки та роботи з такими дітьми, - сказав Євген Савін.

За словами Євгена Савіна, такі установи є яскравим прикладом роботи, яка протягом трьох років проводиться в Харківській області, в рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, щодо забезпечення доступу кожної дитини до дошкільної освіти. Заступник губернатора також повідомив, що наступного року в Харківській області планують побудувати два нових дитячих садочки у місті Лозова та у селищі Пересічне Дергачівського району. Проекти на будівництво уже зроблені і заявки на виділення коштів з Державного бюджету також подані.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта