Харківські студентські гуртожитки: давні комахи та дідовщина

20.08.2013 12:38 Суспільство
http://www.de-online.ru/ http://www.de-online.ru/

Як вижити студенту-першркурснику у харківському гуртожитку. Поради "бувалих" зібрав кореспондент "СК".

Коли питання вступу до вишу вже вирішено, перед новоспеченим студентом і його батьками постає інше: де жити?

Добре, якщо студент місцевий, і його дитинство подовжиться ще на п’ять років у батьківському домі. Зовсім інше чекає на тих, хто до Харкова на навчання має їхати. Тут доводиться обирати: наймане житло або гуртожиток. Перший варіант потребуватиме значних грошових витрат, які нерідко перевищуватимуть позначку в 1000 грн. І це тільки якщо знімати квартиру з компаньйоном. Гуртожиток – однозначно економніший варіант. Якщо в середньому навіть за кімнату в Харкові доведеться віддати від 700 грн, то щомісячна плата за місце в гуртожитку складає до 200–250 грн.

Частіше за все харківські гуртожитки переповнені та давно вже чекають на ремонт. Тож першокурсникові треба приготуватися до того, що доведеться жити втрьох у кімнаті, розрахованій на двох, із зачиненого вікна віють вітри, а по обідньому столу бігатимуть найдавніші комахи.

Серед особливостей мешкання в гуртожитку можна згадати ще й спання на підкладених під матрац дверях чи бильцях (надто вже провисають сітки-пружини ліжок), снідання стоячи (бо один стілець на трьох), зберігання речей у сумках під ліжком (поличок у шафі також бракує). Це лише частина тих проблем, які є в сучасному гуртожитку. Однак життя в ньому приховує і свої принади, які створює студентська братія. Тут можна разом з одногрупниками підготуватися до занять, весело провести вільний час, знайти нових друзів, а, може, й кохання.

– Хто за чим приїхав, те й отримає,– переконаний комендант гуртожитку № 11 ХНУ ім. В. Н. Каразіна Владислав Можелянський. – Якщо молодь приїжджає навчатися, то в гуртожитках для цього створено всі умови. У нас є кімната для самопідготовки, спортзал, постійно підтримуємо чистоту й порядок.

Додаткові меблі (шафи, полиці тощо), холодильники студенти передають від покоління до покоління. Пропозиції продажу за досить символічними цінами можна зайти на дошці оголошень гуртожитку. Наприклад: «Продам холодильник «Донбас» за 50 грн».

А що робити, коли тебе підселили до старшокурсників? Стати своїм у новому колективі важко, але реально. Для початку слід подружитися з новими сусідами. Комунікабельність і щирість у цьому допоможуть. Звичайно, не варто одразу лізти, як кажуть, у чужий монастир зі своїм уставом, одначе й піддаватися впливу старшаків теж не слід.

Скажемо чесно, спочатку буде важко. Та колишні мешканці гуртожитків радять не боятися пройти цю своєрідну школу виживання.

– У цих стінах ти формуєшся як особистість. Учишся протистояти спокусам, стаєш зібранішим і самостійнішим, – каже колишня студентка Харківського університету Олена Волкова.

Випускники радять відмовитися від ролі слуги, цікавитися життям сусідів, не бути байдужим, не пліткувати та не соромитися казати «ні».

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №98 від 17.08.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта