Харківський вундеркінд виграв Міжнародну олімпіаду з математики (ФОТО)

31.07.2013 12:22 Суспільство
фото з соцмереж фото з соцмереж
На 54 Міжнародній учнівській олімпіаді з математики десятикласник Харківського фізико-математичного ліцею № 27 Вадим Калашніков виборов золоту медаль.

В олімпіаді, яка 18-29 липня проходила в місті Санта-Март (Республіка Колумбія), змагались 596 учасників з 97 країн світу. 

Вадим виступав у складі команди юних математиків України. У загальному заліку вона посіла 16 місце, виборовши одну золоту, три срібних, одну бронзову медалі та почесну грамоту. Серед країн-учасниць першою стала Китайська Народна Республіка.


- Як сказав син, ця олімпіада була його! - розповідає батько переможця Юрій Калашніков. - Вадим привіз з Колумбії найкращі враження. Результати перевершили всі очікування. Організація змагань була на високому рівні. Завдання на олімпіаді також були найсприятливішими для Вадима. Він великий прихильник геометрії та однієї з областей математики — комбінаторики. То ж із шести завдань дві задачі були з геометрії, дві з комбінаторики, завдання з алгебри та теорії чисел також виявился нескладними для Вадима.


За словами батьків юного вундеркінда, золотій медалі на міжнародному рівні передували десять років спеціальної підготовки. З шестирічного віку Вадим почав займатися матиматикою з Оленою Арінкіною на базі харківської школи «Евріка». З п'ятого класу хлопець поглиблено вивчає матиматику разом з викладачами Олександром Берштейном та Юлією Єрьоменко, яка продовжує займається матиматикою з Вадимом і сьогодні. Відшліфували майстерність учня і заняття в одній з найкращих російських шкіл з математики - Кіровська літня багатопредметна школа.

Батьки разом із Вадимом вже замислюються над тим, який виш та яку професію обрати у майбутньому. Остаточного рішення поки що не прийняли, адже різноманітні пропизиції як від вітчизняних, так і від закордонних вищих закладів надходять постійно.

- Щодо майбутньої професії сина, то це буде інженерна спеціальність у сфері компютерних технологій,- розповів Юрій Калашніков.

Зараз Вадим бере участь у геометричній олімпіаді імені І. Ф. Шаригіна в Російські Федерації, а потім на нього чекає 25-а літня конференція Турніру міст, що відбудеться в Республіці Білорусь. Одинадцятий клас обіцяє пройти у підготовці до наступної міжнародної олімпіади з математики, яка завітає до Кейптауна (ПАР).

Нагадаємо, що харківські школярі цьогоріч особливо відзначилися на різноманітних міжнародних учнівських олімпіадах. Так, одинадцятикласник Харківського університетського ліцею Григорій Золотарєв у складі команди від України здобув бронзову медаль на Міжнародній олімпіаді з біології, також бронзу на Міжнародній олімпіаді з інформатики виборов учень фізико-математичного ліцею № 27 Ілля Шевченко, а випускник гімназії № 47 Олександр Виговський та випускник технічного ліцею № 173 Микита Оніжук отримали дві золоті медалі на 45-й Міжнародній олімпіаді з хімії.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта