Харківським студентам присвоїли звання некрофілів нетайлівських та ексгуматорів злодійкуватих (ФОТО)

26.07.2013 14:11 Суспільство
фото Інни Можейко фото Інни Можейко

Влітку студенти-археологи зі своїми науковими керівниками виїздять на практику - розкопки. Аби стати справжнім археологом, недостатньо копирсатися у землі. Треба пройти традиційну церемонію посвяти у археологи.

Саме за такою церемонією спостерігав кореспондент "СК".

Щоб бути посвяченим у археологи, потрібно пройти серію випробувань, проявивши силу, спритність, витривалість і кмітливість.

У Нетайлівській археологічній експедиції посвячувані (студенти музейного відділення ХДАК) традиційно діляться на аланів і болгар - за назвою древніх племен, що жили тут у 8-10 ст. н.е.

Перший конкурс - представлення команди у віршах і піснях - команда готує заздалегідь. Цього року команда аланів прийшла на посвяту зі своїм бойовим слоном, команда болгар - зі своїм бойовим зайцем.

Путанка. Потрібно пролізти під мотузками, натягнутими над багнетами лопат.

Водовози. Хлопчики, ставши на коліна, на спинах несуть тазики з водою - хто швидше.


Ловля риби. Хто швидше зловить і з'їсть огірок, плаваючий в тазику, - причому зробити це треба без допомоги рук!


У кого довше. Всі речі команди, включаючи знайдений в кишенях туалетний папір, викладаються вздовж лінії.

Посвячення проводять Великий каган Верхньосалтівського улусу і за сумісництвом генеральний директор експедиції Віктор Аксьонов, Великий каган Нетайлівського кута і за сумісництвом начальник експедиції Олександр Тортика, Чудовий бек при кагані і за сумісництвом керівник практики Віктор Ряполов.

Вручення ордена Великого Нетайлівського черепка. Залежно від трудового вкладу присвоюється звання «некрофіл нетайлівський» і «ексгуматор злодійкуватий».

Посвячені цілують лопату, п'ють вино з власноруч знайденого стародавнього глечика, їх мажуть брудом з розкопу - і ось археологічного полку прибуло!

Інна Можейко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта