Харківським вишам пропонують створити кафедри євроінтеграції

01.12.2014 10:00 Суспільство
ru.tsn.ua ru.tsn.ua
Не допомагати, а підтримувати – під таким гаслом надалі будуть розвиватися польсько-українські відносини.

Поляки готові ділитися своїм досвідом, але кажуть, що українці самі повинні будувати для себе ефективну модель країни.

Минув рік з моменту підписання Меморандуму про співпрацю Харківської області з Польщею. За цей час багато керівників органів місцевого самоврядування та менеджерів пройшли навчання у Польщі, переймали успішний досвід своїх колег. Попереду ще багато нових проектів.

Читайте також: МИ ЩЕ НЕ ПОЗБАВИЛИСЯ РАДЯНСЬКОЇ ФІЛОСОФІЇ. ЕКСПЕРТ ПРО НОВАЦІЇ ЗНО
                     ТЕСТИ ЗНОВУ. ПРОХІДНИЙ БАЛ СКАСОВУЮТЬ, ЩО НАТОМІСТЬ
                    У ХАРКОВІ СТАНЕ НА ОДИН УНІВЕРСИТЕТ БІЛЬШЕ

– Навчатися потрібно кожен день і всім, – зазначив під час зустрічі з польськими колегами голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. – Бо життя змінюється, і ти маєш бути готовий до нових викликів, до нової роботи. Тому сьогодні ми робимо ставку як на досвідчених фахівців, так і на молодь.

Очільник Харківської області впевнений, що, крім українців, життя в нашій державі ніхто не змінить. Такої ж думки і західні партнери.

– Сьогодні всі усвідомили, що слабка Україна – це загроза для Європи. Тому ми допомагатимемо вам стати сильнішими. В України та Польщі є багато спільних інтересів. Наша мета – підтримати вас у найважливішій та найвідповідальнішій реформі для держави – місцевого самоврядування. Це ключ до успіху. Адже результатом стане докорінна зміна структури влади, – вважає директор програми «Study Tours to Poland» Мірослав Скурка.
Також він зазначив, що реформи у Польщі не відбувалися в умовах військової агресії. Але у поляків є досвід євроінтеграції, і вони можуть поділитися ним з українцями.
– Ви повинні зрозуміти, що європейська інтеграція базується на принципах: що ви можете взяти від ЄС, а не що він може вам дати. Для цього потрібне вміння скористатися такою можливістю: навички у написанні великих європейських проектів та їхньому захисті, знання англійської, – наголосив Мірослав Скурка.

Директор програми «Study Tours to Poland» також запропонував на базі харківських вишів створити кафедри євроінтеграції. Бо надалі ці фахівці будуть дуже потрібні області. Польська сторона зможе профінансувати консультування харків’ян та їх візит до Польщі для ознайомлення з досвідом роботи.

Польські партнери також наголосили на тому, що і надалі концентруватимуть свою увагу на Східній Україні, бо цьому регіону потрібно відчувати зв’язок з Європою.

Юлія Шматченко, матеріал з газети "Слобідський край" № 140 від 22.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта