Чим небезпечні “липові” довідки випускників і бюрократія вишів. Коментар харківського центру зайнятості

26.06.2013 08:50 Суспільство
http://vecherka.donetsk.ua/ http://vecherka.donetsk.ua/
Директор Харківського обласного центру зайнятості Володимир Міненко розповів про бюрократія вишів.

Як Володимир Міненко розповів у ході прямої лінії “СК”, підприємства, що надають перше робоче місце випускникам вищих навчальних закладів, мають права на державну фінансову підтримку.

- Раніше існував механізм надання дотацій роботодавцю. Так, держава щомісячно протягом року компенсувала всю суму грошей, яку підприємство витрачало на зарплатню молодого спеціаліста. У свою чергу роботодавець зобов'язувався не звільняти людину протягом двох років за скороченням штатів і за власним бажанням, - розповів Володимир Міненко. - Сьогодні ж працює програма компенсації єдиного соціального внеску. Вона передбачає, що роботодавець, який надав перше робоче місце випускнику, отримає компенсацію єдиного соціального внеску, а це фактично 50 % витрат на заробітну плату.

Щоправда, є у медалі і зворотній бік. Так, автоматично повз дотації “пролітають” ті випускники-бюджетники, які за вимогою вищих навчальних закладів приносять у деканати липові довідки про працевлаштування. У цьому випадку попри те, що заявлене місце роботи насправді є фіктивним, юридично саме воно стає першим для молодого спеціаліста. А отже підприємство, куди випускник насправді піде працювати, вже не має права на державні дотації.

- Вищі навчальні заклади майже завжди вимагають довідки про працевлаштування. Їм потрібна хороша статистика, - сказав Володимир Міненко. - Для того ж, щоб роботодавець отримав дотацію за випускника, що навчався за державним замовленням, вищий навчальний заклад має дати “вільний диплом” і не вимагати ніяких довідок про працевлаштування. Але виші у цьому не зацікавлені.

За словами директора Харківського обласного центру зайнятості, виникає дивна ситуація, коли за даними вишів рівень працевлаштування випускників у регіоні сягає 90, а то й 100 %, а насправді більшість молодих спеціалістів лише починають шукати роботу. Липові довідки про працевлаштування небезпечні тим, що випускник не маючи реальної роботи не має права отримувати допомогу по безробіттю у центрі зайнятості.

- Півроку я не можу надавати такій особі статус безробітного, навіть якщо вона нікуди не працевлаштувалася. Центр зайнятості може допомогти у такому разі лише консультаціями, - наголосив Володимир Міненко.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта