Ми ще не позбавилися радянської філософії. Експерт про новації ЗНО

11.11.2014 10:11 Суспільство
www.schoollife.org.ua www.schoollife.org.ua
У 2015 році зовнішнє незалежне оцінювання пройде по-новому.

Цієї осені після тривалих дискусій і ретельного аналізу минулорічних іспитів було прийнято п’ять рішучих нововведень у процедуру ЗНО.

Одна з новацій: у 2015 році з переліку предметів, з яких проводитиметься зовнішнє незалежне оцінювання, вилучено всесвітню історію і світову літературу.
Пов’язано це з тим, що це найменш популярні та незатребувані предмети.

Разом із тим фахівці не виключають, що можливе й надалі скорочення переліку предметів, або й узагалі введення одного комплексного тесту. За словами директора Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександра Сидоренка, існує тест загальної навчальної компетентності (ТЗНК). Це один тест, де зібрано питання з різних галузей людського буття: математичні, філологічні, біологічні, історичні, логічні тощо. Він визначає рівень здатності абітурієнта опанувати ті чи інші знання у тому чи іншому виші. Здавалося б, це так логічно й необхідно.

Читайте також: ДЕРЖАВНУ ПІДСУМКОВУ АТЕСТАЦІЮ ТА ЗНО ОБ'ЄДНУЮТЬ. ДУМКА ЕКСПЕРТІВ
                     ТЕСТИ ДЛЯ ЗНО СТАЮТЬ ДВОРІВНЕВИМИ. ДІЗНАЙТЕСЯ, ЯК ЇХ СКЛАДАТИ
                     ТЕСТИ ЗНОВУ. ПРОХІДНИЙ БАЛ СКАСОВУЮТЬ, ЩО НАТОМІСТЬ

– Однак це неоднозначно сприймається у суспільстві. Ми ще не позбавилися радянської філософії. Над нами досі тяжіє наше минуле, коли вважалося, що дитина має знати все. І виходить, що зараз дитина вивчає хімію чи математику лише для того, щоб скласти ЗНО, а не для того, щоб користуватися нею в житті. Це нонсенс, – констатує Олександр Сидоренко.

Остання новація – це відмова від сертифікатів ЗНО минулих років. В Українському центрі оцінювання якості освіти вважають, що не можна порівнювати між собою результати тестів різних років. За даними Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО), у 2014 році із сертифікатами минулих років прийшло 23,5 тисячі абітурієнтів. Конкуренція у такому разі відбувалася не на рівних умовах. Це, у свою чергу, спотворило принцип рівного доступу до вищої освіти.

Окрім того, за словами Олександра Сидоренка, проводиться робота й із рівнями складності та власне завданнями в тестах. З окремих предметів, до речі, кількість завдань зменшено на одне-три питання, однак збережено час виконання. Серйозних змін зазнає, зокрема, програма з історії України. Її оновлення оприлюднять невдовзі. Також на сайті Українського центру оцінювання якості освіти вже є характеристика тестових завдань з кожного предмета.

– Усі інновації завжди, а особливо у нашому суспільстві, сприймаються насторожено. Згадайте лише, з яким острахом сприймалося взагалі проведення першого ЗНО. Тепер ми бачимо, що без цього практично неможливо обійтися. І це є ознакою нормального, цивілізованого, демократичного суспільства, – каже Олександр Сидоренко.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №128 від 25.10.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта