Мікросупутник розробили у Харківському авіаційному університеті (ФОТО)

31.01.2013 15:41 Суспільство
фото з презентації ХАІ фото з презентації ХАІ
Молоді вчені НАУ ім. М. Є. Жуковського «ХАІ» почали роботи зі створення першого українського молодіжного мікросупутника.

Це широка програма, яку виконують студенти, магістранти, аспіранти й молоді вчені чотирьох українських вишів за підтримки Державного космічного агентства і Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

Перші роботи зі створення молодіжного мікросупутника розпочалися ще у 2003–2004 роках, але тоді ідею не було реалізовано, розповів проректор із науково-дослідницької роботи НАУ ім. М. Є. Жуковського «ХАІ» Олександр Гайдачук.

Тепер, завдяки участі співробітників університету в європейській програмі TEMPUS, колектив отримав грант для проекту, який реалізовано спільно з Дніпропетровським національним університетом і Національним технічним університетом «КПІ». Харківські вчені вже створили низку магістерських програм для навчання студентів із цієї тематики, отримали обладнання для зв’язку із супутниками і створили навчально-науковий центр мікросупутникобудування.


– У минулому році Державне космічне агентство повернулося до цієї ініціативи, ідею створення і запуску першого українського молодіжного мікросупутника включили до Космічної програми 2013–2017 років. Зараз узгоджено технічне завдання, основну платформу виготовлятиме ДКБ «Південне» (Дніпропетровськ), фінансуватиме космічне агентство, а додаткове корисне навантаження створюватимуть студенти чотирьох університетів, – розповів Олександр Віталійович.

– Університетський сегмент супутника буде додатковим корисним навантаженням до базової платформи «Мікросат», – пояснив заступник завідувача кафедри двигунів енергоустановок літальних апаратів Сергій Губін. – Воно міститиме нову низьковольтну енергосистему, нову апаратуру систем орієнтації, визначення кутового положення за допомогою GPS, фотоапарати з великою роздільною здатністю.

Задача науковців на першому етапі – продемонструвати можливості технологій, щоб студенти навчилися розробляти подібні прилади і віддавати їх на підприємства аерокосмічного профілю. Далі студенти змонтують супутник і будуть його відпрацьовувати. Якщо цей супутник виправдає себе, тоді його можна використовувати як самостійне навантаження для зв’язку, дистанційного зондування землі, вимірювання магнітного поля, фотографування зірок і місяця. Серед молодих розробників космічного апарату – випускниця ХАІ, а зараз аспірантка факультету ракетно-космічної техніки Катерина Должикова. Для неї ця робота стала справжнім науковим захопленням, хоча спочатку дівчина спеціалізувалась на науково-технічному перекладі.

– Працювати над цією розробкою я почала під час підготовки дипломного проекту, тепер продовжую в аспірантурі. Наукова діяльність забирає майже весь робочий час: читаєш, розраховуєш, експериментуєш. Мені дуже цікаво цим займатися, адже під час навчання за фахом ракетних двигунів і енергоустановок космічних апаратів я спеціалізувалась на науково-технічному перекладі, а зараз для мене це щось дуже важливе і цікаве в житті.

Молоді вчені спільно працюють над розв’язанням складних завдань, висувають власні оригінальні ідеї, що втілюються в життя. Вони сподіваються, що створити мікросупутник і здійснити його запуск на орбіту вдасться ще до 2017 року. За задумом керівництва вишу, робота із власним супутником буде прекрасним навчанням для студентів, серйозним науковим дослідженням і досягненням у космічній техніці.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" №12 від 26.01.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта