Міліціонери взяли у харківських ліцеїстів відбитки пальців та навчили розпізнавати фальшиві гроші (ФОТО)

25.02.2013 11:38 Суспільство
фото прес-служби УМВС на Південній залізниці фото прес-служби УМВС на Південній залізниці
Як балістична експертиза може допомогти при розкритті вбивства? Чому професія криміналіста є однією з найбільш затребуваних?

Що треба знати, щоб відрізнити фальшиві документи від справжніх? Про все це змогли дізнатися вихованці школи-інтернату «Ліцей міліції» Харківської обласної ради у День відкритих дверей, який пройшов 20 лютого у науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі при Управлінні МВС України на Південній залізниці.

Учні 10 класу «Ліцею міліції» на власні очі побачили як працює «серце» експертно-криміналістичного центру – автоматизована дактилоскопічна ідентифікаційна система «Дакто-2000». Експерти балістичної лабораторії розповіли ліцеїстам, як досліджують вогнепальну зброю, як за кулями та гільзами встановлюють конкретний зразок зброї. Старшокласники побачили колекцію конфіскованої холодної зброї та фальшивих грошових купюр.

– Після екскурсії хотілося б зацікавити хлопців професією криміналіста, тому ми детально розповідали, що треба знати та вміти, щоб опанувати спеціальність. Як проводити огляд місця пригоди, відрізняти справжні документи і гроші від фальшивих, – розповідає заступник начальника НДЕКЦ при УМВС України на Південній залізниці Костянтин Сичов.

За словами заступника начальника цього ж Центру, майора міліції Олександра Мірошниченка, експертну службу треба розвивати, а відтак – підготовка кваліфікованих працівників-експертів є завданням номер один.

– Тому ми запрошуємо учнів далі йти цим шляхом професії криміналіста, отримати від нас направлення до вишу, і після закінчення навчання повернутись на роботу до нашої служби. Адже це гарантоване робоче місце, – зазначив він.


Погоджується з майором міліції і заступник директора з виховної роботи школи-інтернату «Ліцею міліції Харківської обласної ради» Таїсія Спаська.

– Я вважаю, що цей варіант майбутньої роботи є дуже хорошим для моїх учнів, – розповідає вона. – З фінансової точки зору, золото лопатами гребти, звісно, не будуть, але мої учні йдуть сюди за покликанням і за своїм власним бажанням. Також мені хотілося б сказати слова глибокої вдячності співробітникам Експертного центру криміналістики при Південній залізниці за дуже цікаву, пізнавальну бесіду, лекцію і практичний матеріал, який вони нам показали, тому що все це сприяє поглибленню професійних знань наших учнів, вибору професії.

У вихованця ліцею Микити Іванюка ще є цілий рік на роздуми, ким він хоче стати у дорослому житті, але вже сьогодні він переконаний, що професія криміналіста – одна з найпрестижніших.


– Я думаю, що це хороший шанс для мене. Та навіть, якщо я не стану криміналістом, ознайомлення з цією професією – це добрий досвід. Можна навчитися розбиратися у достовірності документів, грошей. Тут дуже розвивається логіка. Ліцей не обмежує у виборі професії, можливо, я вирішу опанувати професію криміналіста, у мене є ще рік, щоб подумати, але моєю мрією є робота в СБУ, – ділиться враженнями ліцеїст.

Командира взводу, ліцеїста Влада Коломійця, вступити до ліцею надихнув батько – колишній співробітник МВС. Навчання у ліцеї лише посилило бажання хлопця зробити кар’єру в правоохоронних органах.

– Мені сподобалася сьогоднішня лекція. Ми багато чого дізналися про роботу експертної служби. У майбутньому, я впевнений, це мені допоможе. Найяскравіші моменти – коли брали відбитки пальців у мого товариша Микити і коли показували, як з нічого з’являється точний відбиток, – розповів Влад і подякував співробітникам міліції за організацію зустрічі.

Анна Пашко, матеріал з газети "Слобідський край" №24 від 23.02.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта