Міністерство освіти визначило найкращі виші Харкова (РЕЙТИНГ)

17.07.2012 13:09 Суспільство
Серед технічних, аграрних і юридичних вишів України пальму першості отримали харківські навчальні заклади.

А от у списку класичних університетів Харківський національний університет ім.  В. Н. Каразіна – другий. Його, як і минулого року, випередив Київський національний університет ім. Т. Г. Шевченка. Серед других та третіх – ще п’ять вишів Харкова.                                     
Показники успішності

Результати цьогорічного моніторингу вищих навчальних закладів ІІІ–IV рівня акредитації вже опублікувано на сайті МОН України. Створення такого роду рейтингу є корисним і необхідним – як для абітурієнтів (саме зараз вони мають зробити вибір) і роботодавців, так і для університетів – аби завжди були «в тонусі».

«Серед запропонованих розробниками досить популярним є рейтинг вищих навчальних закладів «Компас», який підготовлено в межах реалізації програми «Сучасна освіта», – відзначається на сайті Міносвіти. Усі виші, що взяли участь в оцінюванні, поділили на десять груп. Залежно від напрямів підготовки студентів і форм власності «Компас» виділив такі групи внз: класичні; технічні; технологічні, будівництва, транспорту; педагогічні, гуманітарні, фізичного виховання і спорту; культури, мистецтва, дизайну; охорони здоров’я; аграрні; економіки, фінансів, управління, підприємництва; права, правоохоронної діяльності, цивільного захисту та безпеки життєдіяльності; приватні.

Якість і престиж університетів й академій визначали за п’ятьма критеріями: міжнародна активність, якість контингенту студентів, якість науково-педагогічного персоналу, якість науково-дослідної та науково-технічної діяльності, ресурсне забезпечення. В основу шкали оцінювання закладів освіти покладено відношення індексів окремих критеріїв і загальної суми п’яти індексів. Залежно від отриманої оцінки «Компас» повісив на виші «ярлики»: успішний, достатньо успішний, частково успішний і проблемний. Усього до рейтингу увійшли 229 вишів країни. З них – 29 харківських.
    
Золото, срібло і бронза

Єдиний виш міста, що має звання класичного університету – Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна – посів за версією «Компаса» другу позицію серед 31‑го подібного українського закладу. У рейтингу технічних вишів перше та друге місця посіли Харківський національний університет радіоелектроніки й Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут».

Зовсім трохи не вистачило, аби потрапити до п’ятірки кращих Національному технічному університету «Харківський політехнічний інститут». Він у рейтингу шостий. У списку закладів освіти технологічного, будівничого та транспортного напряму найкращим у місті виявився Харківський національний автомобільно-дорожній університет. Проте серед всіх вишів цієї групи він аж на 11‑му місці. У рейтингу педагогічних вишів третьою стала Харківська державна академія фізичної культури.

Під другим номером списку вишів, що готують дизайнерів і митців, розташувався Харківський державний університет мистецтв ім. І. П. Котляревського. П’ятірку лідерів українських вишів у рубриці охорони здоров’я замикає Харківський національний фармацевтичний університет. Йому наступає на п’ятки Харківський національний медичний університет, який удостоєно шостої позиції. Найкращий аграрний виш України – Харківська державна зооветеринарна академія, на третьому місці – Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка. Харківський національний економічний університет став четвертим серед закладів освіти, що готують спеціалістів у сфері фінансів і економіки.

У цій же групі за місцевим внз закріпилося ще одне шосте місце. Мало не потрапив до п’ятірки Харківський державний університет харчування та торгівлі. Список юридичних вишів країни очолює Національний університет «Юридична академія ім. Ярослава Мудрого». Національний університет цивільного захисту – третій.

Слід відзначити, що в жодній групі харківській виш за версією «Компаса» не посів останнє місце й не не заслужив вироку «проблемний».

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №85 від 17.07.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта