Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського «ХАІ» запрошує студентів

02.07.2012 14:19 Суспільство

Про умови вступу і навчання в ХАІ розповів проректор з науково-педагогічної роботи Віталій Миколайович Павленко.

Для тих, хто не відступається від своєї мети і прагне отримати гідну і затребувану державою професію, у Харкові працює Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут». Це єдиний в Україні виш, що дає фундаментальні знання і готує кваліфікованих спеціалістів аерокосмічної галузі.

ХАІ відчиняє двері

Кор.: Віталію Миколайовичу, розкажіть про особливості цьогорічної вступної кампанії у «ХАІ».

– Головна новина цієї вступної кампанії в тому, що прохідний бал з фахового предмета збільшено зі 124 до 140. Оскільки наш виш технічний, у нас основний предмет – математика або фізика, а збільшення цього балу може призвести до того, що багато потенційних абітурієнтів не зможуть до нас вступити. Але дуже приємно, що порівняно з минулими роками ми отримали держзамовлення до початку роботи приймальної комісії. На сьогодні це 905 бюджетних місць, із них 705 – на перший курс для випускників шкіл, а 200 місць – за скороченою програмою для випускників технікумів.

У сумарному балі враховуються результати довузівської підготовки, результат атестата і три іспити (українська мова та література, профільний предмет і предмет на вибір).
Офіційно подача заяв для вступу починається 2 липня. Але й зараз до приймальної комісії надходить багато дзвінків. У абітурієнта сьогодні є великий вибір: вони мають змогу подати документи до п’яти вишів, на три напрями в кожному. На нашу думку, це завелика кількість.

Кор.: Що нового ви підготували для студентів?

– Минулого року наші перші студенти поїхали отримувати паралельно другу вищу освіту в Туринський політехнічний університет (Італія) за спеціальністю «аерокосмічна інженерія», та в університет імені Отто фон Гєріке в Магдебурзі (Німеччина) за спеціальністю «інженерна логістика». Цього року виявили бажання навчатися за цими програмами понад 15 студентів.

Щорічно більш ніж 30 наших студентів отримують стипендії різних фондів і програм. Також є іменна стипендія Жуковського, гранти. Багато студентів та аспірантів мають можливість щорічно бувати на конференціях за кордоном. Нам це вдається завдяки тому, що ми беремо участь у міжнародних програмах TEMPUS, FР7, ERASMUS та ін.
Кор.: Яка у вас вартість контрактного навчання порівняно з іншими вишами? Чи є можливість у студента-контрактника перейти згодом на бюджет?

– Серед інших вишів у Харкові в ХАІ ціни на навчання на інженерних та IT напрямах підготовки – посередині. Вартість навчання на економічних і гуманітарних напрямах нижча. Щодо переводу на бюджет, то щойно з’явилося вакантне бюджетне місце і студент-контрактник показує добрі результати в навчанні, ми переводимо його з контрактної форми на бюджетну.

Кор.: Чи вступають до вас абітурієнти пільгового контингенту?

– Так, усі абітурієнти пільгового контингенту мають можливість навчатися в нашому університеті, згідно з правилами прийому до університету, в яких зазначено квоту для цього контингенту абітурієнтів.
 
Найбільш популярні спеціальності – інженерні та ІТ

– Мене звуть Ірина Юріївна, мій син через рік закінчуватиме школу. Яка зі спеціальностей ХАІ найбільш перспективна для працевлаштування?

– Це спеціальності інженерного та IT-профілю. Якщо вас цікавлять комп’ютерні напрями, то на кожному факультеті є такі спеціальності. Так, на факультеті літакобудування є спеціальності «Інформаційні технології проектування та «Системне проектування», на факультеті систем управління літальних апаратів є спеціальності «Соціальна інформатика», «Прикладна математика», «Математичне та комп’ютерне моделювання», «Інформаційні управляючі системи та технології «Комп’ютеризовані системи управління та автоматика». На факультеті ракетно-космічної техніки є спеціальність «Системний аналіз і управління», на факультеті радіотехнічних систем літальних апаратів є кафедра «Комп’ютерні системи та мережі» з трьома спеціальностями, що охоплюють цей профіль. На факультеті економіки та менеджменту є спеціальність «Програмне забезпечення систем», «Інженерія програмного забезпечення». Цього року відкрилася нова спеціальність «Безпека інформаційної діяльності» на факультеті радіотехнічних систем літальних апаратів.

– Де працюють ваші випускники?

– Ми головні в Україні, хто готує спеціалістів з галузі знань «авіаційна та ракетно-космічна техніка», тому основними замовниками наших випускників є підприємства авіаційного та космічного профілю. Більшість інженерів ідуть на підприємства Харкова: «Комунар», ФЕД, «ХАРТРОН», «Турбоатом», завод ім. В. О. Малишева, ХДАВП. Великий попит на наших випускників з боку ДП «Антонов» (Київ), АТ «Мотор Січ» і ЗМКБ «Прогрес» у Запоріжжі, КБ «Південне» (Дніпропетровськ), з яким університет плідно співпрацює багато десятиріч. Випускники йдуть на ці підприємства залюбки, бо вони впевнені в майбутньому. Кожного року ми випускаємо близько тисячі магістрів і спеціалістів, підприємства забирають майже всіх. Попит з інженерних спеціальностей у нашому університеті великий, адже за ними ми працевлаштовуємо навіть контрактників.
У нас є контакти з багатьма приватними фірмами, де студенти з IT-спеціальностей проходять практику. Якщо вони добре себе зарекомендували, фірма сама пропонує роботу.

– Наскільки важко вступити до вашого університету?

– У нас конкурс високий, але нехай вас не лякає велика кількість заяв. Якщо ви бачите, що ваш син 70-й у списку на 15 бюджетних місць, це ще не означає, що він не вступив. Бо студенти подають заяви на три напрями підготовки в різних вишах, тому вже в серпні при визначенні рейтингу на першочергове зарахування все стає на свої місця. Якщо у вас високі бали з математики, фізики, української та англійської мови, то ваш син, безперечно, стане нашим студентом.

Кор: У школах області підготовка учнів дещо гірша, ніж у Харкові. Чи є у вас підготовчі відділення в області?

– Так, є точки попередньої підготовки в районних центрах. Ця система існує вже понад 20 років. В одній із шкіл районного центру створюється центр попередньої підготовки до вступу, де ми викладаємо українську мову та літературу, фізику і математику за посиленою програмою, розробленою фахівцями нашого університету. Заняття відбуваються двічі на тиждень. Є ще заочна форма: під час канікул учні приїжджають до нас, або наш викладач приїздить до них у школу, тиждень з ними працює. По закінченню занять видаємо сертифікат про прослуховування курсів фізико-математичної школи при ХАІ, а також проводимо іспит. Результати переводяться і зараховуються до 20 балів при вступі.

Усі умови для комфортного життя і дозвілля

– Мене звуть Тетяна Сорока, я з Богодухова. Я хотіла б вступити до вашого університету і займатися танцями. Чи є у вас танцювальні гуртки?

– Так, для реалізації своїх творчих і спортивних здібностей у нас є всі можливості. Є гуртки сучасного, екстремального і бального танцю, для студентів це безкоштовно.
– У багатьох інститутах заохочується участь у гуртках, у вас теж? Як організовано дозвілля студентів?

– Вас помітять. Але від занять ми не звільняємо. У нас є чудові традиції – наприклад, День ХАІ, який проводиться в останню суботу травня. Є чудові можливості відпочити на морі: база відпочинку в с. Рибачому в Криму у нас залишилась, там створено всі умови для приємного відпочинку. Є дитяча зміна, студентський заїзд, а також заїзд для співробітників і гостей. У вересні відпочиває будзагін, який також одним з найперших було організовано у нас в ХАІ, сьогодні там працюють 100 студентів. Усі студенти першокурсники заїжджають у нові відремонтовані кімнати у гуртожитках, що розташовані в нашому аерокосмічному студмістечку. Всі іногородні студенти забезпечуються місцями у гуртожитку. Там є своя пральня, кафе, майстерні з ремонту одягу та взуття. На території університету є легкоатлетичний манеж, відкритий плавальний басейн, де можна займатися спортом безкоштовно. Продовжується традиція КВК: були «Люди в білому», потім «Панове інженери», зараз є молоді команди.
Я дуже вдячний редакції «Слобідського краю» за можливість поспілкуватися із читачами, а також дякую тим, хто телефонував. Запрошуємо всіх до ХАІ, а редакції бажаю цікавих співрозмовників і тем.

Тамара КІЧ, матеріал з газети "Слобідський край" №77 від 30.06.2012
На правах реклами

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта