Навчання за кордоном для харківських студентів: умови та можливості

11.02.2014 12:00 Суспільство
http://mandarin-tours.com.ua http://mandarin-tours.com.ua

Послухати кращих лекторів Європи та посидіти за партами легендарних вишів студенти можуть, скориставшись програмами обміну для студентів, які практикують більшість вишів. 

Зокрема, кореспондент “СК” поспілкувався з відповідними фахівцями Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, з Центру міжнародного співробітництва, які займаються пошуком грантових і стипендіальних програм та допомагають студентам скористатися ними.

– Можливостей дуже багато. Найчастіше наші студенти їдуть навчатися до Польщі, Німеччини, Франції, – розповіла кореспондентові «СК» начальник відділу міжнародних програм і академічної мобільності Центру Юлія Маханьова.

Для того щоб поїхати навчатися за кордон за програмою обміну, необхідно обов’язково закінчити перший курс в Україні, оскільки в пакеті документів має бути залікова книжка, що демонструватиме високу успішність студента. Друга обов’язкова вимога – це наявність сертифіката, який підтверджує знання мови. Обов’язково – англійської; бажане знання мови держави, до якої студент їде навчатися. Наприклад, у Франції є англомовні програми, але їх значно менше, ніж французьких.

Також студент має написати мотиваційного листа, у якому повинен довести, чому саме він має туди поїхати, та надіслати рекомендаційний лист від університету. Після цього на конкурсній основі відбирають щасливчиків. Як розповіла директор Центру міжнародного співробітництва університету Олена Шаповалова, великий плюс для студента – наявність наукових публікацій, участь у різних науково-практичних конференціях. Також безпрограшний варіант – якщо запрошення на навчання студенту надішле професор того чи іншого закордонного вишу або безпосередньо університет. Але для цього студент сам має зв’язатися з фахівцями закордонного вишу й довести, що йому необхідно поглибити свої знання під керівництвом саме цього іноземного професора або працюючи в лабораторіях конкретного закордонного вишу.

Складнощі виникають з грантовими програмами, коли необхідна складна мовна підготовка. Зокрема, із програмою «Фулбрайт», за якою молодь їде вчитися до США.

– Але навіть програми, які фінансуються урядами закордонних країн, як-то «Фулбрайт», роблять виключення для студентів, які мають великі досягнення в Україні, тобто активно публікуються, виступають на студентських конференціях, мають власні розробки тощо. Вони можуть дати можливість студентові кілька разів здавати ТOEFl (тест на знання англійської), щоб пройти по цьому гранту. Все залежить від людини та її бажання, – каже Олена Шаповалова.

До речі, коли студент їде на навчання у США, він до останнього не знає, у який саме виш потрапить. Конкурсна комісія направляє його в той університет, який, на їхню думку, найбільше підходить.

На жаль, поки можливість поїхати вчитися за кордон за програмою обміну доступна не всім цілеспрямованим студентів. Серед пріоритетних спеціальностей – економіка, математика, хімія і соціологія.

ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ ЧИТАЙТЕ ТУТ.

Інна Пирлик, матераіл з газети "Слобідський край" № 17 від 8.02.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта