Небезпечні канікули. На що слід звернути увагу, відпускаючи дитину на прогулянку

27.10.2014 15:08 Суспільство
new-wavecamp.ru new-wavecamp.ru
Шкільні канікули – чудова пора відпочинку від навчального процесу.

 Разом із тим йому потрібно знайти гідну альтернативу, аби й дітлахи розважилися, і батьки були спокійними за їхню безпеку й здоров’я.

Нерідко школярі знаходять собі «пригоди» й поза межами власних помешкань. Діти, особливо у сільській місцевості, часто збираються гуртом, ідуть гуляти у лісосмуги, поля, ліси, де у цей час добре підсохла трава. Виникає велика спокуса подивитися, як вона горітиме. Вогонь може стати неконтрольованим і згубно розповсюдитися, перекинеться не тільки на більші лісові чи лугові площі, але й може дістатися огорожі, сараю, хати. Якщо село віддалене від рятувальників – ситуація ускладнюється. До слова, цього вересня – жовня, коли стояла суха погода, пожежники Харківщини близько 30 разів виїздили на подібні випадки. Нерідко причиною «палало-горіло на все село» виявляються саме дитячі забавки.

– Горить трава, не рідко у лісах ще приховані на поверхні землі вибухонебезпечні предмети, наприклад, снаряди часів Великої Вітчизняної війни. Досвід минулих років засвідчує: діти знаходять такі предмети. Буває, снаряди вибухають, у кращому випадку лише травмуючи дітей, – каже Ігор Лупандін.

Ще одна небезпека лісових прогулянок: у деревних хащах можна легко заблукати. Частіше за все таке трапляється з міськими дітьми, яких відвозять «до бабусі у село» і які погано орієнтуються на місцевості. Та й просто під час походу за грибами чи на пікніку таке може статися цілком імовірно. Такі випадки, на жаль, констатують надзвичайники, бувають щороку. «Багаті» на подібних заблуд Ізюмський і Чугуївський райони.

Водойми, залишені споруди чи недобудови... Під час канікул небезпека загострюється з будь-якого боку. Рятувальні служби постійно спільно із навчальними закладами проводять відповідні заняття й зустрічі з учнями, однак наполегливо радять і самим батькам ретельніше слідкувати за дітьми в період канікул.

– Батьки обов’язково мають знати де, як і з ким проводять час їхні діти. Випускаючи дитину на прогулянку, нагадуйте їй про правила дорожнього руху, про правила поведінки в громадських місцях. Постійно нагадуйте про правила власної безпеки. Такі прості речі дозволять не тільки уникнути травмування дітей, збережуть батьківські нерви, але й, головно, врятують їхні життя, – наголошує Ігор Лупандін.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №127 від 23.10.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта