Онлайн журнали та т'ютери. Учні ліцею на Харківщині заочно навчаються у престижному виші

31.01.2013 08:06 Суспільство
http://www.kavkaz-uzel.ru http://www.kavkaz-uzel.ru
В останні роки в Україні набирає обертів дистанційна освіта, і Харківщина у цьому питанні також займає не останні позиції.

Здебільшого ця технологія стосується навчання у вишах, проте вже кілька років з успіхом реалізується і в регіональних загальноосвітніх закладах. Так, з 2007 року факультативно дистанційне навчання проходять учні Балаклійського ліцею на базі лабораторії дистанційного навчання Національного технічного університету «ХПІ».

Діти у мережі Інтернет переписуються зі своїми кураторами (т’ютерами), отримують тексти лекцій, відео- і аудіоматеріали, тестові і практичні завдання. Коли учень успішно виконує завдання першої теми, йому відкриваються наступні матеріали. Таке навчання дає змогу не лише отримувати персональні консультації викладачів, але й обговорювати теми лекцій і домашні завдання на форумі з однокласниками.

– Діти можуть спілкуватися між собою. Причому це стосується не лише учнів Балаклійського ліцею, а й інших школярів, які у цей час проходять ці курси. У такий спосіб можна дистанційно здійснювати групові проекти, – пояснив Сергій Ставицький.

Курс навчання триває чотири-п’ять тижнів. Якщо учень набирає 80 і більше відсотків від загальної кількості балів, то йому надсилають диплом. При вступі до «ХПІ» він надає абітурієнтові додаткові 30 балів до результатів ЗНО.

– Пройти курс навчання можна майже з будь-якого предмету. Наші учні вивчали інформатику, математику, фізику. Проте вивчаються й гуманітарні дисципліни. Є курси англійської, української, українознавста, – розповіла вчитель інформатики Балаклійського ліцею Олена Гутник, яка відповідає за дистанційне навчання. – За кожне виконане завдання діти отримують бали. Ведеться онлайн-журнал, де кожен може подивитися, яку оцінку він отримав, підрахувати загальну суму балів.

У ліцеї дітей заохочують до участі у дистанційних курсах, проте примусу не чинять. Тут усе добровільно. Проте, як самі школярі, так і їхні батьки розуміють, що це, по-перше, безкоштовні уроки та тренування до ЗНО, а по-друге, – реальна можливість підвищити свої шанси на вступ в один з найпрестижніших вищих навчальних закладів Харківщини.

– Сьогодні ми ще не можемо пропонувати усім школярам курси дистанційного навчання, адже у законодавстві прописано не всі його аспекти. За нормативами, у школі вимагається відзначати присутність учнів на уроках. У дистанційному ж навчанні зробити це неможливо. Учитель не може перевірити, сидить дитина одна за комп’ютером, чи із друзями. Подібні проблеми не дають змогу повноцінно вводити такий напрям, – сказав Сергій Ставицький. – З іншого боку, дистанційне навчання привчає дітей бути більш самостійними, відповідальними. Адже коли після закінчення школи вони прийдуть до вишів, там уже немає ні класних керівників, ні вчителів, зацікавлених у тому, щоб диті навчалися, і відбувається своєрідне ламання.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №12 від 26.01.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта