Переможниця Олімпіади з-під Харкова розповіла, як нахімічила собі срібну медаль

13.08.2012 12:05 Суспільство
фото з сайту  http://icho2012.smugmug.com фото з сайту http://icho2012.smugmug.com

Нещодавно випускниця Балаклійської загальноосвітньої школи № 1 Ірина Запорожець виборола срібну медаль на 44-й Всесвітній учнівській хімічній олімпіаді в університеті Меріленду (США).

Повернувшись із перемогою додому, дівчина розповіла про подробиці участі в олімпіаді кореспонденту «СК».

 – У нас були тренувальні збори в липні на базі Харківського університету, де ми готувались саме до цієї олімпіади: вирішували задачі, напрацьовували практичні навички. Специфіка міжнародної олімпіади така, що приблизно за півроку (в тому році у грудні) організатори розсилають підготовчі завдання, де окреслюється коло тем підвищеної складності. Тому до моменту Всеукраїнської олімпіади і тренувальних зборів нам приблизно відомо, на що слід звернути увагу. Ще є певний перелік тем, які можуть без попередження бути включені у комплект завдань.

Українська команда отримала ґрунтовну підготовку з хімії. Але об’єм, якість і глибина знань не завжди гарантують перемогу. За словами Ірини, найбільш складно було вирішувати велику кількість завдань за обмежений час. Олімпіада складалася з двох турів – теоретичного і практичного, які проводились в університеті Меріленду через день. Кожен з них тривав п’ять годин. За цей час учні повинні були розв’язати завдання, які були викладені на 50 друкованих сторінках.

– Дуже важко робити це швидко, без помилок, дотримуючись балансу акуратності і швидкості. Можна розв’язати задачу доволі швидко, але при цьому зробити багато помилок, і навпаки – вирішити акуратно, але не встигнути вирішити всі завдання. Знайти цю золоту середину дуже важко. Я намагалась вирішувати якомога точніше, але часу на все не вистачило, і все одно було декілька помилок, – згадує дівчина.
При максимальній кількості балів (100) Ірині не вистачило всього 1,46 бала до золотої медалі, і вона посіла почесне друге місце. Колеги дівчини по команді завоювали золоту, срібну і бронзову медалі, завдяки чому українці потрапили в десятку найсильніших команд світу. Закриття Олімпіади і церемонія нагородження відбувались у Джорджтаунському університеті.

Відбірні тури олімпіади – це лише два дні з десяти, які діти провели у Вашингтоні. Решта часу – це культурна і розважальна програми, екскурсії до музеїв і визначних місць.

– Ми відвідали музей природничих наук, музей космонавтики у Вашингтоні, різні розважальні центри. Плюс це спілкування з близькими по духу людьми. Ми спілкувалися з командами із Росії і Білорусі, Вірменії та Італії, Бразилії і США. Це було справжнє свято спілкування, адже там панує дружня атмосфера.

За словами Ірини, в різних країнах по-різному підходять до вивчення хімії. У Європі роблять ставку на тестування, швидке розв’язання типових задач. Вітчизняне ж навчання ґрунтується на творчому мисленні, здатності вирішувати нестандартні завдання.

– Творча робота завжди цікавіша, ніж механічна стандартна послідовність дій. У цьому плані дуже цікавою була одна з експериментальних задач цього року. Треба було не просто провести експеримент за пропонованою методикою, а спочатку спланувати його, придумати методику під поточні умови, а вже потім виконати.

Після олімпіади Ірина зробила ще один важливий висновок: головна мова в науці – англійська, а тому треба приділити багато уваги її вивченню. Тим паче, якщо учень планує навчатися за кордоном. Поки ж на дівчину чекає захопливе навчання на хімічному факультеті Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна.

– Обрала Харків, адже хімічний факультет нашого університету вважається найсильнішим в Україні. В подальшому планую навчатися за кордоном. Але спочатку треба вивчити мову, базові дисципліни, обрати напрям наукової роботи. Для роботи хотіла б повернутися до України.

Тамара Кіч, матераіл з газети "Слобідський край" №96 від 11.08.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта