Перетворюємо малогабаритну квартиру на просторий палац

05.05.2013 07:38 Суспільство
Поки власний маєток, вілла або замок чекають (неодмінно!) нас десь попереду, тимчасово доводиться мешкати в малогабаритній квартирі.

Постає проблема – як правильно упорядити житловий простір, щоб збільшити корисну площу приміщень. У кожному з нас до часу дрімає дизайнер. Тож, давайте спробуємо його розбуркати й перетворити затісні кімнати на просторе й зручне житло.

Збільшуючи простір оселі, можна вдатися до двох шляхів, назвемо їх реальний і візуальний. Реальний – це коли ми й справді розташовуємо щось так, що квадратних сантиметрів більшає, а візуальний – коли лише обманюємо зір. Але обидва для нас прийнятні.

Відвойовуємо сантиметри

Для початку слід без жалю викинути весь мотлох – і насправді непотрібний, і навіть той, що лише здається потрібним, але не використовується роками. Якщо зібрати усі ці гарнесенькі дрібнички, пляшечки, коробочки, без яких важко уявити своє життя, напевно набереться не один сміттєвіз. А скільки місця відразу вивільниться!

Розпочнемо глобальні перетворення. Міжкімнатні двері мало того що захоплюють місце, коли відкриваються, та ще й обтяжують простір своїм виглядом, дрібнять його. Оптимальне рішення – позбавитися дверей. А що ж натомість? Можна так і залишити. Часом один цей прийом уже додає простору. Розсувні або складані двері – чудова ергономічна альтернатива звичайним. Якщо ж ви вирішили залишити дверні отвори відкритими, у них можна повісити зроблені власноруч, а тому цілком ексклюзивні декоративні штори з намистин (дерев’яних, пластикових, скляних або скручених з паперових смужок), паличок, ґудзиків тощо.

Наступне, що треба замінити на компактніші – старі батареї. Часто-густо вони громіздкі і теж займають дорогоцінне місце. Пласкі стильні радіатори майже зіллються зі стіною і подарують вам кілька жаданих сантиметрів.

Купуючи стільці, оберіть таку їх форму, щоб вони ставилися один на один, і коли вони не використовуються, то просто стоятимуть «гіркою».

У вузькому коридорчику спробуйте максимально використати стіни – забити великі цвяхи або дюбелі та підвісити на них усе що можна – велосипед, лижі, ковзани тощо.

Трансформери й кутові меблі

Слід перетворити на невидимку все, що можна. Виробники меблів наввипередки пропонують усілякі чудеса трансформації предметів домашньої обстановки. Скажімо, є ліжка, які розкладаються на ніч, а вдень «удають із себе» справжнісінькі шафу, тумбу або крісло, додаючи простору кімнаті.

Особливого успіху досягли розробники дитячих меблів, що як тільки не розташовують ліжечка: і одним блоком із шафкою або комодом, і у вигляді стелажу з полицями, і як стіл-тумбу. А якщо в родині трійко дітей, вони будуть у захваті від комоду (на перший погляд), з якого східчасто висуваються аж три ліжка.

«Сховати» на стіні можна й своє робоче місце або учнівський куточок дитини.



Для цього є шафи, стелажі або полиці з відкидною стільницею. Попрацював, закрив – і жодного натяку на наявність столу. Усім відома стіл-книжка, яку можна поставити як у кімнаті, так і на кухні, залежно від модифікації, усередині може мати не лише полиці, а й місце для зберігання складаних стільців. Є й такі непримітні на перший погляд тумби, а насправді такі собі меблеві комбайни, з яких «виїжджає» за необхідності що завгодно – від ліжка до шухляд і письмового столу.

Тумби на коліщатках хоча й не зовсім трансформери, та все ж їхня мобільність підпорядкована тій самій меті вивільнення простору – варто лише відкотити їх до стіни.

Цікаве й напрочуд вигідне для організації простору рішення – кутові шафки, полички та стелажі. На погляд ніби невеликі, вони достатньо ємнісні та не обмежують фантазію господаря щодо їх використання – від одежної шафи (якщо із дверцятами) до кімнатного квітника або іконостасу. Окрім функціональності, такі меблі надають кімнаті приємної «безкутової» форми. Подейкують, що згладжені кути у приміщенні допомагають обходити їх і у стосунках, гармонізуючи атмосферу в оселі.

Ніші перетворюються...

Якщо у квартирі є ніша, навіть неглибока, – це просто знахідка. У ній можна розташувати відкриті полички, розставити на них якісь цікаві речі або мистецькі вироби, забрати в дерев’яну раму і отримати справжнє мальовниче полотно. Або поставити в нішу плаский телевізор – буде таке собі віконце у світ. Якщо ж хочеться використати нішу більш утилітарно, то можна перетворити її на вбудовану шафку з розсувними дверцятами для зберігання численних речей та навіть прасувальної дошки.



Порожнечу під підвіконням теж можна вважати нішою, у якій можна зробити книжкові полички

Органайзери на стінах

У вас є валізи або ж ящики, коробки, контейнери, кошики, які з якихось міркувань ви не збираєтеся викидати, то чому вони стоять порожні? Складіть у них речі або одяг, які рідко використовуєте, та поставте на шафу або у відкриті стелажі. Можна їх просто підписати, щоб не забути, що куди склали. Якщо ж декорувати такі коробки з речами подарунковим, кольоровим або самоклейним папером під колір меблів, тканиною, то вони добре впишуться в інтер’єр. Можна використовувати їх також як тумби або пуфики.

Поверхня стін нехай «не гуляє», займіть її оригінальними системами зберігання – настінними органайзерами. Це полотна з великою кількістю кишеньок, у які можна порозпихати будь-який дріб’язок. Краще їх зробити самим (а набагато цікавіше – разом з дітьми), вибір матеріалу – необмежений. Найдоречнішими такі «упорядковувачі домашнього простору» будуть біля робочого столу, в дитячій кімнаті, на кухні або в коридорі.

Узагалі, на стінах слід розташувати все, що тільки можна, від поличок і до телевізорів на кронштейнах.

Створюємо ілюзію простору

Щоб створити враження простору, треба поекспериментувати з кольорами, матеріалом і дзеркалами.

На відміну від білих суконь, які «повнять», білі й наближені до них світлі кольори в приміщенні схвалюються, тоді воно здається більшим. Фокусу тут немає, це виходить завдяки кращому відбиттю світла від білих поверхонь, і простір для ока розширюється. Тому і для стін, і для стелі краще обирати саме світлу кольорову гаму. Та й меблі такого ж тону підіграють, натомість темні візуально звужують кімнати.

Ефект розширення приміщень добре створюють великі дзеркала, найбільше, якщо їх розташувати одне напроти одного або на стелі. Добре, якщо й меблі будуть з полірованою, блискучою поверхнею, бажано й підлога, бо будь-яка глянсовість краще відбиває світло. З таких само міркувань добираються меблі зі скляними стільницями, дверцятами, полицями, стінками.

Можна вдатися й до таких хитрощів. Надати шафкам кольору стін, тоді вони зіллються й дадуть більше «повітря» кімнаті. Вертикальний візерунок на шпалерах візуально підніме стелю й «витягне» кімнату вгору, а горизонтальний – розширить її.

Звернімо увагу на суміжні кімнати (або кімнату й коридор). Якщо об’єднати їх однією кольоровою гамою або фактурою, вони здаватимуться єдиним цілим, а ціле завжди більше частини. До чого ми й прагнемо. Загалом, слід уникати подрібнення в інтер’єрі невеликої квартири, він має бути цільним.

Пограймося світлом

Освітлення – чи не найважливіша складова у наданні оселі бажаного вигляду. Значно «збільшить» приміщення велике (краще на ширину стіни) вікно, яке нібито впустить до кімнати простір іззовні. До речі, якщо зробити ще й широке підвіконня, можна облаштувати собі чудову місцинку для відпочинку зі спогляданням природи за вікном.

Щодо штучного освітлення, тут акцент має бути на стелі: чим краще її буде освітлено, тим більшою здаватиметься кімната. При цьому світильник має бути пласким і прилягати якнайближче до стелі, так він насправді забиратиме менше місця.

Точкові світильники, розміщені бігаторівнево, або підвісні в кутах (якщо ви їх, звісно, ще не зайняли кутовими меблями) теж дозволять оку бачити приміщення більшим, ніж воно є насправді. Напільні світильники освітлюватимуть лише певні зони, створюючи поза ними ілюзію безмежного простору.

Варто лише зацікавитися – і перед вами відкриються неосяжні можливості, здатні перетворити вашу малогабаритну квартиру на просторий палац.


Тетяна Матвієнко, матеріал з газети "Слобідський край" №18 від 09.02.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта