Підручники для школярів стануть платними

20.01.2015 07:57 Суспільство
З вересня школярам доведеться самим купувати підручники.

Безкоштовні книжки будуть видавати тільки пільговикам (сиротам, інвалідам, малозабезпеченим).

Таке рішення прийняли депутати під самий Новий рік, а в Міносвіти цю ідею вже озвучили. Таким чином, комплект книжок школяра цього року може обійтися щонайменше у 500-700 гривень.

У міністерстві кажуть, що таким чином викорінять корупцію - коли чиновники могли заробляти на друку підручників: тобто в школи надходять тільки певні книжки.

Думки експертів і вчителів з приводу нововведення розділилися.

"По-перше, є рішення Конституційного суду, згідно з яким, всі підручники в Україні мають бути безкоштовними, тому як все це відбуватиметься МОН ще не знає", - сказав нам директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

При цьому він упевнений, що у нововведення є багато плюсів.

"По-перше, на купівлю підручників не буде виділятися величезна кількість бюджетних грошей, тобто зникне та ж корупційна складова. По-друге, на ринку підручників з'явиться здорова конкуренція, оскільки їх стане більше. Правда, тут є одне "але": якщо підручники будуть дорогими, їх не купуватимуть. А у дешевих може бути погана якість - від паперу і фарби до наповнення", - говорить Лікарчук.

Цінове питання дуже хвилює батьків. Адже у дітей в середньому 10-12 предметів. А зараз підручники коштують по 50-60 грн. Разом комплект обійдеться в 500-700 грн.
Батьки сподіваються, що будуть купувати книжки, що були у вжитку, через Інтернет або користуватися електронними книгами.

Джерело: Вести
Автор: Администратор сайта