Про особливості вступної кампанії розповіли у ХОДА

18.11.2016 15:10 Суспільство
Фото: dnepr.info Фото: dnepr.info
Пріоритетом при вступі до вишу та безкоштовним житлом після випуску вирішили заохочувати на роботу до села молодих спеціалістів.

«Ні - примусу відпрацювати після навчання! Так — потрібним країні професіям», - вирішили законотворці та урядовці. Цей тиждень виявився особливо плідним для освітньої галузі. Президент України Петро Порошенко підписав проект Закону про внесення змін до ЗУ «Про вищу освіту» (щодо працевлаштування випускників), прийнятий ВРУ 6 жовтня. Головна новація документа — із 2017-року скасовується обов’язкове відпрацювання перед державою студентів «бюджетників». Наступного року після закінчення свого навчання молодий фахівець вільний у виборі місця роботи (за винятком військових), а вузи не зобов'язані здійснювати їх працевлаштування. 

Для абітурієнтів, які планують вчитися на вчителів та медиків, законотворці також приготували не менш приємне нововведення: їм надається право на першочергове зарахування до вишу за держзамовленням, якщо ті уклали угоду про відпрацювання не менше трьох років у сільській місцевості або селищах міського типу. Крім цього держава обіцяє забезпечити відповідним випускникам безоплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм. Закон запрацює вже з 1 січня.

НА ХАРКІВЩИНІ ОБ'ЄДНАЛИ ЧОТИРИ НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ

Директор Департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації Анатолій Бабічев вніс ясності щодо прийнятих змін. Так, пріоритетне зарахування студентів, які мають направлення, зовсім не означає, що абітурієнт, скажімо, із 101 балом скоріше потрапить на бюджет, аніж абітурієнт із вищим балом.

- Хоча всі абітурієнти можуть прийти із цими договорами, але все одно відбуватиметься конкурс за результатами ЗНО, - наголошує Анатолій Бабічев.

Пріоритетність спрацює у разі, коли двоє кандидатів на навчання за рахунок держави матимуть однакові бали. Тож, виходить, залізною запорукою гарантованого вступу студентові можуть послугувати лише добрі знання.

За словами Анатолія Бабічева, для більшої ясності деякі нормативні документи, зокрема, про те, яким має бути договір між абітурієнтом та місцем відпрацювання, у Департаменті науки і освіти ще чекають. Єдине, що на 100 % зрозуміло: випускники 2017 року, які навчаються зараз на бюджеті, матимуть вільний вибір роботи. Ніхто не змусить їх відпрацьовувати борг державі.

- Тепер не буде обов’язкового повернення додому після випуску, наприклад, до райлікарні у Зачепилівці. А от вже першокурсникам 2017-го, які укладуть такі договори, через п’ять чи, як у медиків, через шість років таки доведеться виконати свою частину зобов'язань, - пояснює Анатолій Бабічев.

Продовження теми читайте у суботньому номері газети "СК" від 19 листопада.


Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта