Що потрібно знати про зовнішнє незалежне оцінювання цього року

10.03.2017 07:00 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Реєстрація на основну сесію ЗНО триватиме до 17 березня. Пробне ЗНО у Харківській області складатимуть 13,9 тисячі школярів. Ця цифра дещо вища за тогорічну.

«Пробне ЗНО не є безкоштовним. Але, якщо учень має змогу пройти його, то основну сесію він складе успішніше, адже матиме можливість потренуватися, - повідомив заступник голови - керівник апарату ХОДА Анатолій Бабічев. - Цього року особисто голова ХОДА Юлія Світлична зверталася до керівників районів і міст області з тим, щоб місцева влада знайшла можливість оплатити проходження пробного ЗНО для дітей з незахищених категорій».

Він також нагадав, що прийом заяв до вищих навчальних закладів цього року відбуватиметься з 12 по 26 липня виключно в електронній формі.

«Одне з нововведень вступної кампанії 2017 року – це те, що кожен абітурієнт має можливість направити до 9 заяв на 4 спеціальності. Минулого року можливо було подати 15 заяв на 5 спеціальностей», - сказав Анатолій Бабічев.

Крім цього, за його словами, впроваджено чотири коефіцієнти до конкурсного бала – регіональний, галузевий, сільський і першочерговий.

«Регіональний коефіцієнт орієнтований на те, щоб створити кращі можливості для вступників, які обрали ВНЗ у регіонах України. Він складає 1,0 - для Києва, 1,01 – для Дніпра, Львова, Одеси, Харкова, для інших обласних центрів - 1,02, для Луганської і Донецької областей і переміщених вишів – 1,03», - сказав Анатолій Бабічев.

Галузевий коефіцієнт – 1,03 - надається абітурієнтам, що вступають на технічні або природно-математичні спеціальності.

Сільський коефіцієнт – 1,02 – стосуватиметься осіб, які здобули повну загальну середню освіту в навчальних закладах на території сільських населених пунктів у рік вступу.

«Першочерговий коефіцієнт стосується медичних та педагогічних вищих навчальних закладів. Якщо абітурієнт уклав угоду, що він після завершення навчання буде працювати в сільській місцевості не менше трьох років, то йому надається першочерговість при вступі до ВНЗ при абсолютній рівності балів з іншим абітурієнтом, який таку угоду не укладав», - зазначив Анатолій Бабічев.

Вступ до ВНЗ у 2017 році здійснюватиметься на підставі сертифікатів ЗНО 2016 і 2017 років.

Микола Мельник

Автор: Менеджер сайта