Шкільний набір 2012: що, де і скільки коштує

20.08.2012 09:01 Суспільство

Зошити і щоденник, олівці і ручки, піджак і блузи – все це потрібно купити дитині до 1 вересня.

Скільки цього року коштує зібрати шкільний набір, «СК» запитала батьків.

Форма «влетить у копієчку»

За традицією, 1 вересня є найбільшим святом для першокласників. З квітами у руках, усміхнених, їх приведуть батьки на подвір’я шкіл і гімназій Харківщини. Проте Дню знань передує не завжди веселий рейд по магазинах, базарах та торгових центрах області.

Набір першокласника складається зі шкільної та спортивної форми, туфель, кросівок, ранцю і цілої купи канцтоварів. Це декілька ручок і простих олівців, набір зошитів у клітинку та косу лінію, пенал, папка для паперу, клей, ножиці, пензлі і фарба, альбом для малювання, пластилін, кольоровий папір тощо. За підрахунками батьків, лише за набір канцтоварів доведеться викласти від 300 грн.

Шкільна форма також «влетить у копієчку». Ціна, звичайно, залежатиме від місця продажу. Так, на базарі за стандартний комплект форми першокласника (піджак і спідниця або піджак і брюки) просять від 300 грн.

– Купувати одяг для школи ми поїхали на ринок. За стандартний набір заплатили 340 грн. Це середня ціна, хоча були костюми і по 400, і по 500 грн, – розповів батько першокласниці Ігор Анатолійович.

Туфлі вітчизняного виробництва для шестирічної дитини коштують до 200 грн, фірмові – у два рази більше. За дешеві китайські кросівки просять 180 грн, класом вище обійдуться у 350–370 грн. Вартість синтетичної блузи на ринку становить близько 100 грн, бавовняної – 200 грн. Спортивна форма – не менше 300 грн.
До всього цього слід ще додати витрати на бантики для дівчат і краватки для хлопчиків, натільні речі, а також квіти на 1 вересня.

– Минулого року моя дочка йшла у перший клас. У 1000 грн ми з чоловіком не вклалися. Крім витрат на стандартний шкільний набір нам довелося викласти ще близько 300 грн за зошити з друкованою основою і додаткові посібники. Про це нас повідомили на батьківських зборах за тиждень до початку навчального року, – сказала мати другокласниці Олена Вікторівна.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта