Школа і дитсадок об'дналися під Харковом (ФОТО)

20.09.2013 14:28 Суспільство
фото Тетяни Василець фото Тетяни Василець
Минулого року у Вовчанському районі працювали чотири навчально-виховні комплекси.

Цього року їх уже шість, а планується збільшити до десяти. У чому переваги навчання у закладах, які об’єднують дитсадок і школу, дізнавалася кореспондент «СК».

Традиційні дитсадок і школу в одному закладі, що має назву навчально-виховного комплексу, все частіше можна зустріти в Україні. Подібна оптимізація дозволяє задовольнити потреби як дітей і їхніх батьків, так і педагогів, а найголовніше – забезпечити всіх учнів якісною та комфортною освітою, запевняють у профільному міністерстві.


Чи справді це так, ми спробували дізнатися у селі Жовтневому Червоноармійської Першої сільської ради Вовчанського району. Місцева школа працює з 1966 року, розташована вона в мальовничому куточку, біля самісінького соснового лісу. Тут добре й затишно не лише навчатися, а й відпочивати. На подвір’ї «ростуть» чудернацькі штучні дерева, причаїлися виготовлені з пластикових пляшок тваринки – плоди фантазії дбайливих педагогів і вихователів. Та лише стараннями педагогів не обійтися. Основні перетворення тут почалися, коли школа перетворилася на НВК, і у ній з’явився дошкільний підрозділ. На той момент на території селищної ради не мали дошкільної освіти 78 дітей. Тепер же не тільки тут, а й у всьому Вовчанському районі всі діти п’яти років охоплені дошкільною освітою.


– Цього вересня до першого класу ми вперше прийняли діток з дошкільного підрозділу. У травні в них був навіть своєрідний випускний, – розповідає заступник директора Жовтневого НВК з навчально-виховної роботи Віта Заморіна. – Варто сказати, що дітки, які вийшли з дошкільного підрозділу й пішли до першого класу, вирізняються серед тих, хто просто сидів удома.


Дошкільний підрозділ розташувався у прибудові до Жовтневої школи. Довгий час це приміщення стояло без діла, тепер там грається та готується до школи малеча. Відремонтоване приміщення перетворилося на сучасний дитсадок з новими меблями та необхідною побутовою технікою, іграшками та книжками. У кожного малюка – іменні шафа й ліжечко. Всього «дитсадкову» групу зараз відвідує 21 дитина віком від трьох до шести рочків. Щобудня із сьомої ранку до пів на шосту вечора на них чекають гімнастика, ігри, навчання, денний відпочинок, прогулянки, триразове харчування та ще багато чого, що підготують два вихователі.

Приємні перетворення нещодавно торкнулися й умов навчання старшокласників. У головному корпусі НВК з’явилися нові туалет та рукомийники. Усе це не стало б реальністю без допомоги влади та спонсорів, кажуть учителі Жовтневого НВК. Завдяки зусиллям директора Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації Віталія Панова, голови Вовчанської районної державної адміністрації Сергія Мотузного, депутата районної ради Людмили Дудки, голови Червоноармійської Першої сільської ради Раїси Шупенко, а також директора Жовтневого НВК Алли Прасол, навчатися тепер стало ще комфортніше.

У Жовтневому НВК за внутрішнім туалетом планується ще відкриття спортзалу. До речі, найближчим часом і в інших загальноосвітніх закладах Вовчанщини діти матимуть змогу ходити до вбиральні не на вулицю. Так, у Вовчанській ЗОШ № 7, де навчаються 119 дітей, в одному з корпусів до кінця жовтня з’явиться теплий туалет та рукомийники. А в Гатищенському НВК буквально за кілька днів планують відкрити цілий дошкільний підрозділ.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №112 від 19.09.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта