Сільські діти цього року не відпочинуть у таборах. Причина - новий закон

09.06.2015 14:29 Суспільство
operkor.wordpress.com operkor.wordpress.com
Через необхідність сплатити повну вартість путівки батьки-аграрії Харківщини не віддають дітей до літніх таборів.

Для них повна ціна путівки є зависокою.

Про це повідомила голова Харківського обкому профспілки працівників агропромислового комплексу Ніна Байбакова. У власності цієї профспілки єдиний у своєму роді табір оздоровлення і відпочинку "Золотий колос", що у селі Павлівка Нововодолазького району.

Раніше більшість відпочивальників складали діти працівників агропромислового комплексу нашої області. Нині ж, бідкаються у таборі, через відсутність підтримки соцстраху, який компенсував значну частину вартості путівки, сільські діти залишилися поза бортом табірного відпочинку.

За одну 21-денну зміну з п’ятиразовим харчуванням у «Золотому колосі» треба сплатити 3400 грн, а для членів профспілки — 3200 грн. І раніше соцстрах компенсував практично всю вартість путівки, що батьки сплачували 1700 грн, а то й 340 грн. Нині мають сплатити по повній.

- Така ціна не підйомна для більшості батьків-аграріїв по районах області, середня зарплата яких 2588 грн. Тому сільських дітей у таборі цього року практично немає, в основному приїдуть харків’яни. У минулому ж році приїздили із різних районів Харківщини: Кегичівка направила 60 діток, Красний Кут — 60, Сахновщина - 40, Нова Водолага також не відставала, - розповіла Ніна Байбакова.  - За 38 років, які працюю у профспілці, такого ніколи ще не було, щоб держава не дала на оздоровлення дітей ні копійки. Хоч кошти у соцстраху є. Я вважаю, що держава несправедливо відвернулася від наших дітей. Це ж ми заробили ці кошти, соцстрах утримав їх з наших зарплат, то чому ж нам їх не дають?

Цього червня єдиний на всю область профспілковий табір (власник — обком профспілки агропромислового комплексу) прийме на 200 дітей менше. Кажуть, перша зміна завжди така, та ще й пришкільні табори створюють конкуренцію. А от вже на третю зміну продані всі путівки, на другу — 280. Загалом за три зміни табір готовий прийняти на оздоровлення понад тисячу дітей.

Більше про початок дитячого відпочинку на Харківщині та інші табори області читайте в четверговому номері газети "СК". 

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Тетяна Василець