Спільне між харківським пам'ятником м'ячу та стадіоном у Будах відшукали місцеві краєзнавці

25.06.2012 17:41 Суспільство
Про інформаційно-розважальне життя молоді селища Буди Харківського району «СК» розповіла керівник клубу «Краєзнавець» районного центру дитячої та юнацької творчості, почесний краєзнавець України Тетяна Безрукова.

– Я вже багато років воджу молодь у краєзнавчі екскурсії історичними пам’ятками селища Буди. Я розповідаю їм про наш край, визначних людей, які тут колись жили, учу робити польові записи. Такі наші екскурсії займають у середньому 7–8 годин. Ходимо ж у походи ми майже щотижня, у неділю – як влітку, так і взимку. Щоправда, у холодну пору року немає можливості довго гуляти, тому додому повертаємось через 3–4 години, – розповідає Тетяна Безрукова. – Як не дивно, але більшість дівчат і хлопців, які ходять зі мною, до цього ніколи не бували в походах. Дехто навіть багаття не вмів розкладати. Я ж розповідаю не лише про історію краю, а й про природу: тварин, птахів, рідкісні рослини тощо.     
          
Як зізнається Тетяна Безрукова, для того, щоб учні краще запам’ятовували її розповіді, вона інколи вдається до хитрощів.

– Була така історія. Я водила дітей до стародавнього урочища Дерезувате, що існувало ще за часів Дикого Поля. Там є криниця. І, за легендою, воду з неї можна дістати лише тоді, коли знаєш таємний секрет. Крім того, я розповіла дітям історію про те, що на дні криниці є лаз, на дні якого козаки заховали скарб. І мої діти дійсно знайшли скарб: кинджал, меч, амулети. Лише багато років по тому я розповіла їм, що той славнозвісний скарб я підклала їм спеціально, щоб вони уважніше слухали мої уроки та все запам’ятовували, – сміється Тетяна Безрукова.  
 
У клуб «Краєзнавець» приходять діти різного віку. Серед учнів є як школярі, так і студенти. Багатьом своїм старшим вихованцям Тетяна Безрукова допомагає в навчанні й досі.

– На базі клубу ми разом пишемо роботи до Малої академії наук, у яких досліджуємо історію рідних Буд, а також селищ Високе, Південне тощо. Ті мої учні, що зараз у вищих навчальних закладах, беруть участь з роботами, написаними під моїм керівництвом, у різних наукових конференціях. Спілкуюсь я і зі своїми учнями, які пішли до армії. Регулярно пишемо одне одному смс-повідомлення, а коли хлопці йдуть у відпустку, то навіть зустрічаємося, – каже Тетяна Безрукова. – Я організовую для молоді також і екскурсії до Харкова, показую центр міста. Так, маршрут пролягає через площу Архітекторів, вулицю Пушкінську, пам’ятник Шевченку, футбольний м’яч, різні галереї. При цьому я проводжу паралель між пам’ятками Харкова та нашими рідними Будами. Наприклад, показуючи пам’ятник футбольному м’ячу, я кажу, що в Будах знаходиться кращий стадіон у районі.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №75 від 23.06.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта