Справедлива зарплата. Скільки коштує робота з дітьми з вулиці

19.06.2014 13:00 Суспільство
http://fishki.net/ http://fishki.net/
Велика відповідальність, загроза підхопити небезпечну хворобу і нічні зміни. Скільки мають заробляти люди, які працюють у таких умовах, розбирався кореспондент «СК» на прохання нашої читачки.

До редакції «СК» надійшов лист від співробітниці центру соціально-психологічної реабілітації дітей одного з районів Харківської області. Жінка працює черговим з режиму, весь час перебуває з дітьми, у тому числі і вночі. З її слів, до їх центру часто привозять дітей з вулиці, хворих на туберкульоз, педикульоз, з психічними розладами. Жінка просить розібратися, на яку зарплату вона може розраховувати за законом.

За роз’ясненням ми звернулися до Територіальної державної інспекції з питань праці у Харківській області. Як повідомив заступник начальника інспекції Сергій Вовк, нарахування зарплат таким працівникам відбувається згідно з Наказом Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту № 794 від 15 березня 2006 року «Про впорядкування умов оплати праці працівників притулків для дітей, центрів соціально-психологічної допомоги, соціально-психологічної реабілітації дітей, соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями, соціальних гуртожитків для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, соціальних центрів матері та дитини, центрів для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді, центрів ресоціалізації наркозалежної молоді». У документі прописано тарифні розряди і коефіцієнти з оплати праці таких працівників. Зокрема, черговий з режиму вважається працівником сьомого розряду, а тарифний коефіцієнт для нього становить 1,54. З 1 січня 2014 року посадовий оклад (тарифна ставка) дорівнює 852 грн, таким чином, черговий з режиму має отримувати 1312 грн.

Крім цього, в межах фонду заробітної праці керівник центру соціально-психологічної реабілітації має право встановлювати працівникам надбавки у розмірі до 50 % посадового окладу за високі досягнення у праці; за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання); за складність, напруженість у роботі. У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни надбавки можуть скасувати або зменшити. Також надбавка у розмірі до 50 % посадового окладу встановлюється за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників; за суміщення професій (посад); за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт. За роботу в нічний час – з 22-ї години до 6-ї години ранку – встановлюється надбавка у розмірі до 40 % годинної тарифної ставки. У розмірі 10 % посадового окладу надбавка також установлюється за використання в роботі дезінфікувальних засобів, а також тим працівникам, які зайняті прибиранням туалетів.

Кіра Малєжик, матеріал з газети "Слобідський край" № 73 від 19.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта