Студенти харківського вишу реставрують автомобілі та ганяють на них на перегонах (ФОТО)

31.01.2013 11:53 Суспільство
Фото Ірини Гудзь Фото Ірини Гудзь
Уже понад півстоліття на базі Харківського національного автомобільно-дорожнього університету працює Лабораторія швидкісних автомобілів, на рахунку якої великий запас проектів, розроблених і втілених у життя студентами.

Колектив лабораторії власними силами збудував уже понад 30 автомобілів. Це і рекордно-гоночні, і шосейно-кільцеві машини. Проте найголовніше досягнення юних конструкторів – створення екомобіля ХАДІ-34, який на одному літрі пального може подолати 575 км.

– У 2010 і 2011 роках наша команда брала участь у екомарафоні в Німеччині. Тоді ми встановили рекорд, який потім внесли до Книги рекордів Гіннеса України, – 575 км на одному літрі пального, – розповів студент четвертого курсу Андрій Токаренко.

Цього року університет також планує взяти участь у екомарафоні, і цього разу збираються представити абсолютно нову машину.


– Щоб покращити показники економічності, керівництвом університету було прийнято рішення об’єднати роботу студентів і провідних учених з різних кафедр: кафедри автомобілів, двигунів внутрішнього згорання, автомобільної електроніки тощо. Усіх їх включено до складу робочої групи, мета якої – створення абсолютно нового екомобілю, – розповів завідувач кафедри автомобілів ХНАДУ, професор Валерій Клименко.

Окрім роботи над екомобілем студенти-винахідники ХНАДУ займаються реставрацією старих моделей машин, а також «ганяють» на них на професійних змаганнях.

– У нас є команда, яка бере участь у шосейно-кільцевих перегонах. Ми багато разів ставали переможцями і призерами чемпіонатів і кубків України, – розповів Андрій Токаренко.

Є серед автодорожників і такі, хто небайдужий і до більш екстремальних чоловічих розваг – мотоциклів. Для таких студентів робота також знаходиться.

– Колись у нашому виші була мотосекція. Із часом її закрили, проте деталі мотоциклів збереглися. Оскільки ж серед нас є люди, яким це цікаво, ми витягли старі мотоцикли, почали їх реставрувати, – сказав студент третього курсу Владислав Талалай.

Зараз у Лабораторії швидкісних автомобілів ХНАДУ активно працюють 15 студентів. Тих же, хто приходить працювати над практичною частиною своїх дипломних чи курсових робіт до наукового-дослідницького сектора, близько п’ятдесяти чоловік.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №12 від 26.01.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта