Студенти-контрактники платитимуть більше за навчання у вишах

23.07.2012 10:31 Суспільство
З першого вересня першокурсників, що навчаються на контракті, чакає сюрприз.

Студентів заспокоюють, що платити більше доведеться тільки "новобранцям". У тих, хто вже навчається, сума в контракті не зміниться.

У вузах збільшення оплати коментують приблизно однаково: "Скрізь життя дорожчає!" Мовляв, не можуть ціни на навчання залишатися тими ж, якщо на все інше вони ростуть. В якості причин в першу чергу згадують зарплату викладачів, яку в минулому році підвищували шість разів. А ще - зростання комуналки і загальна інфляція в країні, повідомляє UBR.

Ціни в вузах змінюються дуже по-різному. У приватних навчальних закладах, наприклад, вирішують дилему, як і оплату вище встановити, і студентів не втратити. Державні вузи за зміну ціни повинні звітувати.

- Вузи мають право переглядати вартість нових контрактів, наприклад, враховуючи інфляцію, і роблять це ще в травні, ставлячи до відома міністерство, - каже Ольга Щеглова, співробітник департаменту економіки і фінансування Міносвіти.

- Якщо людина вчинила, уклав контракт, то сума, прописана в ньому, не зміниться за роки бакалаврату чи магістратури. А для тих, хто вступає зараз, на деякі спеціальності встановлена інша вартість навчання, - говорить Володимир Бугров, проректор з науково-педагогічної роботи КНУ.

На факультетах, де ціни призначені нові, вони змінюються по-різному, починаючи від 4-5%, які виллються в плюс 300-400 гривень.

Джерело: UBR
Автор: Администратор сайта