Унікальне екологічно чисте джерело енергії розробили харківські студенти (ФОТО)

31.01.2013 14:11 Суспільство
фото Інни Пирлик фото Інни Пирлик
Студенти Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» беруть участь у розробках новітніх технологій разом з маститими вченими.

Здешевлений варіант сонячної батареї – фотоенергетичний модуль – тут проектували протягом двох років. Завдяки синтезу найновіших технологій в області відновлювальних екологічно чистих джерел енергії вченим, аспірантам і студентам удалося розробити унікальний прилад.

– Особливість цієї установки в тому, що вона дозволяє отримувати не лише електричну, а й теплову енергію. За вартістю вона значно вигідніша від існуючих у світі аналогів, оскільки енергія, яка в ній виробляється, дешевша, – розповів завідувач кафедри фізичного матеріаловедення для електроніки та геліоенергетики Геннадій Хрипунов.

На установці є система-навігатор, система утилізації теплової енергії та інше ноу-хау – система дзеркал, що дозволяє фокусувати сонячне світло на маленьких шматках кристалічного кремнію. І вартість установки знижено саме за рахунок зменшення використання цього елементу. Пошуки оптимальних умов роботи установки, вивчення концентрації випромінювання, впливу зміни температури повітря на роботу установки лягли на плечі студента Євгена Лук’янова.

– Цей прилад працює в умовах концентрованого випромінювання. За рахунок дзеркал у ньому накопичується велика кількість енергії, – пояснив студент.
Якщо поставити таку установку в себе вдома, то в сонячні дні вона забезпечить будинок теплом, електроенергією та гарячою водою. Коштуватиме комплект із двох приладів дешевше ніж закордонні аналоги та служитиме 20 років.


– До складу установки входять акумуляторні блоки, що накопичують зайву електроенергію. Це дозволяє тримати запаси енергії, яку потім можна використати у похмурий день, – розповів аспірант Роман Зайцев.

Вчені кажуть, що в Україні найбільш доцільно використовувати установку у гірських районах Криму, де багато сонця. Налагодити серійне виробництво і постачання приладів планують до країн Близького Сходу, оскільки кліматичні умови в цих регіонах дозволяють працювати фотоенергетичним установкам на повну потужність.

Як розповів Геннадій Хрипунов, на сьогодні у світі мало гібридних установок, що дозволяють одночасно отримувати сонячну і теплову енергію. Їх виробляють у Франції та США, проте промислового виробництва ще немає ніде.

До речі. До роботи над проектом долучилися студенти економічного факультету: маркетологи, менеджери та фінансисти. Студенти розрахували собівартість установки, визначили період самоокупності, розмір необхідних інвестицій тощо. Весь проект виконувався під керівництвом проректора з науково-педагогічної роботи, член-кореспондента НАНУ, доктора технічних наук Євгена Сокола.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №12 від 26.01.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта