Як відпочивають діти у таборах Харківщини. Погляд ізсередини

23.07.2012 16:37 Суспільство

Триває сезон відпочинку в дитячих таборах Харківщини. Щоб перевірити, чи дійсно в закладах оздоровлення рівень послуг – на належному рівні, заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін відвідав табір «Сосновий», що в Куп’янському районі.

Табір «Сосновий» розташований у мальовничому сосновому борі на березі річки Оскіл. Діти тут живуть у трьох двоповерхових спальних корпусах, у кімнатах на п’ятьох. Розклад дня – санаторний: п’ятиразове харчування, післяобідній сон. Для дітей обладнано спортивний майданчик із синтетичною травою для ігрових видів спорту. Біля футбольного поля на юних спортсменів чекають тренажери. На території табору – піщаний пляж. Вода тут чиста, навіть росте латаття.

– Нашому закладу виповнилося вже 33 роки. Останнім часом ми виконали великий обсяг робіт: відремонтували спальні корпуси, придбали спортивний майданчик. Щороку робимо й поточні ремонти. Наш заклад на самофінансуванні. 95 % грошей на оновлення матеріально-технічної бази ми беремо із власної кишені, – розповідає директор табору «Сосновий» Олександр Рожков. – Цього року ми плануємо оздоровити чотири табірні зміни по 240 дітей кожна. 19 липня розпочинається третя зміна, 8 серпня – четверта. Путівка коштує 2193 грн. Тривалість заїзду – 21 день.

Віце-губернатор Євген Савін залишився дуже задоволеним інфраструктурою та місцем розташування «Соснового», а тому пообіцяв допомогу обласної адміністрації.
– Я вважаю «Сосновий» одним із кращих таборів Харківської області. Доказом є те, що цього року табір заповнений на 100 %. Порожніх місць тут не буде, – розповідає Євген Савін. – Обласна адміністрація планує щорічно виділяти 3–5 млн грн на відновлення таборів, що в комунальній власності або району, або області. У зв’язку з тим, що «Сосновий» разом з районною адміністрацією самостійно веде дуже активну роботу з відновлення матеріально-технічної бази, ми просто зобов’язані надати і свою допомогу.
За словами віце-губернатора, цього року три табори отримають допомогу від обласної адміністрації. Щасливців уже визначено, проте поки що ця інформація залишається секретом. Попри це, Євген Савін впевнений, що «Сосновий» свій мільйон отримає першим.

Тут відпочивають особливі діти

У таборі «Сосновий» шість загонів по 40 осіб. За кожним закріплено по два вихователя. Діти ж тут різного віку, від шести до шістнадцяти років. Третя зміна в таборі «Сосновий» незвичайна. Так, сюди приїхала обдарована молодь зі всієї Харківської області: співаки, танцюристи, артисти циркових жанрів тощо.

– Минулого літа до нас також приїжджали ці діти, і їм тут дуже сподобалося, – згадує Олександр Рожков.

Попередній же заїзд складали діти із соціально незахищених сімей. За словами директора, з ними було важко працювати. Адже діти, які вдома не просто не бачили п’ятиразового харчування, а й узагалі не їли досита, у перші дні «кидалися» на котлети і крупи. Персиків і бананів ніхто взагалі раніше не бачив.

У день візиту віце-губернатора на обід кухарі приготували борщ зі сметаною, тушковану картоплю з курячим м’ясом і компот. На полудень дітей чекав йогурт, печиво, чай і фрукти.

Олександр Рожков розповів, що у зміні соціально-незахищених дітей була дівчинка, що боялася ходити у туалет у приміщенні. Згодом вожаті дізналися, що в будинку, де ця дитина жила, «зручності» були лише на дворі. Тому всю зміну дівчинку водили в туалет до лісу.

– З такими дітьми важко працювати. Спочатку вони зовсім не хочуть ні в чому брати участь. Однак у середині зміни вже й вони намагаються долучитися до громади. Ми привчаємо їх до хорового співу, танців. Спочатку багато хто з таких дітей навіть збирається їхати додому, але потім у таборі їм починає подобатися, а наприкінці заїзду вони навіть плачуть і хочуть залишитися ще, – розповідає старша вожата табору Тамара Левченко.

Обирали Міс і Містера й танцювали в піжамах

– У нас є свій внутрішній розпорядок дня. Крім того, щодня в таборі проводяться різноманітні розважальні заходи. Наприклад, «Містер Сосновий», «Міс Сосновий», Івана Купала, спортивні заходи, КВК, змагання вожатих і дітей, День бізнесу тощо. Щовечора в нас дискотека. Для того ж, щоб урізноманітнити танці, ми проводимо тематичні вечори. Так, усі діти мають прийти на дискотеку в одязі одного кольору або в купальниках чи в піжамах, – каже Тамара Левченко. – У нас нема ні комп’ютерів, ні телевізорів. Діти більше бувають на свіжому повітрі, грають в активні ігри. Тут добре: річка, друзі, компанія – тому діти й не хочуть їхати від нас додому.

У «Сосновому» щотижня концерт. На закриття ж зміни – гала-концерт, до якого готуються всі загони протягом останніх 7–10 днів. Вожаті також представляють свої творчі номери.

– Я відпочиваю в «Сосновому» вже вдруге. Дуже подобається. Тут хороші вожаті, багато нових знайомств, – розповідає харків’янка Ірина Лазуренко. – Минулого року було багато цікавих конкурсів, тематичні дискотеки, навіть привозили 3D кіно. Цього разу, я сподіваюся, відпочинок буде не гіршим, і я знайду багато нових друзів.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №87 від 21.07.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта