Як змусити виші до самостійності та конкурентності. Рецепт від міністра освіти Квіта

16.04.2014 11:49 Суспільство
На думку міністра освіти та науки Сергія Квіта, українські виші мають котуватися і поважатися на рівні інших освітніх закладів зі світовим ім’ям.

А їх дипломи мають, як мінімум, визнавати в Європі. Тому заклади мають пройти нелегкий шлях самовдосконалення та автономізації. Стати університетам більш самостійними має допомогти законопроект про реформування системи вищої освіти, який найближчим часом необхідно прийняти.

– В основі проекту Закону «Про вищу освіту» – ідея університетської автономії, насамперед, в академічній, організаційній і фінансовій сферах. Планується розширення повноважень вчених рад і колективів університетів, зокрема, право самостійно обирати ректора, тоді як міністерство лише фіксує факт вибору, – пояснив Сергій Квіт.

Також вчені ради повинні мати право приймати на роботу співробітників, зокрема, і з іноземними дипломи. Як вважає міністр, таких людей треба заохочувати працювати в Україні, а не навпаки – відлякувати, як це було ще зовсім нещодавно.

Міністр наголосив, що головне завдання законопроекту – створення університетів якісної освіти, що стали б конкурентноспроможними на світовому ринку. Зі свого боку держава і Міністерство освіти і науки докладуть усіх зусиль, щоб надати вишам максимальну свободу дій, і, в першу чергу, – не заважатимуть.

Також, за словами Міністра, передбачено створення Національного агентства з якості вищої освіти, яка виконуватиме функції теперішньої Вищої атестаційної комісії, буде незалежною інституцією й формуватиметься з представників університетів різних форм власності, Національної академії наук, студентства та організацій-працедавців.
Сергій Квіт розповів і про плани Міністерства щодо скорочення вишів на користь якості. Але йдеться не про ліквідацію вишів, а про їх об’єднання. Для цього Міністерство освіти складе рейтинги ВНЗ. Ті університети, які будуть визначені слабкими, позбавлять бюджетного замовлення на деякі спеціальності. При цьому саму ліцензію на навчання відбирати ніхто не буде. Тобто, «нерейтингові» виші все одно зможуть набирати студентів на контракт і виживати, а в майбутньому, можливо, покращуватись і знову боротись за держзамовлення.

При всьому цьому міністр осудив об’єднання вишів в «автоматичному» режимі, коли вони продовжують працювати окремо. На думку міністра, об’єднання вишів має проходити «природним» шляхом. Хоча яким саме буде механізм цього процесу, наразі не зовсім зрозуміло.

Ще одне нововведення, яке хоче привнести міністр до вищої школи, – це уніфікація нашої системи зі світовою.

– Весь світ розуміє три ступеня освіти, і якщо ми відхиляємося від цього, нас просто «не прочитують». Ми повинні інтегруватися для того, щоб бути конкурентноспроможними. Якщо ми не можемо інтегруватися, то ми ведемо політику самоізоляції, – зауважив Сергій Квіт.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №45 від 15.04.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта