За шкільні парти через два тижні. Що досі не готове до 1 вересня

18.08.2014 08:38 Суспільство
http://www.eka-prazdnik.ru/ http://www.eka-prazdnik.ru/

Школи досі так і не знають, чим будуть топити взимку, а борги за енергоносії, поставки продуктів харчування і зарплати вчителям ростуть.

Цього року школи Харківщини готуються прийняти більше 23 тисяч першокласників. З них 3 тис. 800 дітей будуть навчатися у сільській місцевості. Як розповів директор Департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації Анатолій Бабічев, наразі школи вже прийняли документи у 96 % нових учнів.

- Не так добре йдуть справи у Балаклійському, Вовчанському, Лозівському районах. Там набрали лише 70 % першокласників від плану, - сказав Анатолій Бабічев.

Читайте також: НОВАЦІЇ ХАРКІВСЬКОГО НАВЧАЛЬНОГО РОКУ 2014-2015: СУПЕРКАНІКУЛИ ЧЕРЕЗ СУПЕРЕКОНОМІЮ
                      1 ВЕРЕСНЯ У ШКОЛИ ХАРКІВЩИНИ ПІДУТЬ 700 УЧНІВ З ДОНБАСУ

Підуть до шкіл Харківщини цього року і діти-переселенці з Луганської і Донецької областей. Так, на сьогодні вже зараховано близько 800 школярів із зони АТО, а головам районних і міських держадміністрацій дано доручення провести роботу зі службами у справах дітей щодо взяття на облік всіх дітей шкільного віку.

До нового навчального року досі так і не підготовлені всі шкільні котельні. Однак в обласній адміністрації переконують, роботи йдуть за графіком, і все буде готовим уже до 20 серпня. Наразі ж з 505 котелень 496 повністю готові до зими. А от з вугіллям, яким збираються топити деякі школи, справи набагато гірші. Навчальні заклади ще давно уклали договори на поставку палива, однак через ситуацію на Донбасі поставки можуть опинитися під загрозою зриву, а отже, школи залишаться без тепла.

- Розрахункова потреба вугілля у нас цього року складає 10 тис. тонн. На сьогодні 51 % вугілля вже є, - розповів директор Департаменту науки і освіти. - Не відомо, чи буде можливість завезти до початку навчального року вугілля з Донецької і Луганської областей. Тому треба дуже серйозно підійти до вирішення цього питання.

Друга досі не вирішена проблема пов'язана із забезпеченням шкіл, де є транспортні засоби, бензином і дизпаливом. Це питання стосується 13 районів області. Запаси палива є, однак вистачить їх лише на кілька місяців.

- На місяць-два є забезпечення дизпаливом і бензином у Борівському, Ізюмському, Харківському, Чугуївському і Нововодолазькому районах. У Богодухівському, Вовчанському, Кегичівському і Красноградському районах запасів вистачить на три місяці, - сказав Анатолій Бабічев.

Більшість навчальних закладів області досі так і не розрахувалися за енергоносії. Заборгованість на сьогодні складає 6 млн 600 тис. грн, при цьому 83 % всієї суми — це борг за тепло. Мають школи і борги за доставку продуктів харчування — 3 млн 500 тис. грн. З них 800 тис. грн уже профінансовано, однак платежі зависли у казначействі.

Складна ситуація у країні позначалися і на вчителях. Зараз затримка з виплати зарплат працівникам навчальних закладів по області становить 4 млн грн. При цьому середня зарплата вчителя на сьогодні складає 2 тис. 904 грн.

- За час літніх канікул всім педагогам області була виплачена матеріальна допомога на оздоровлення. Це 62,2 млн грн. Також з 1 вересня залишається обов'язковою виплата надбавки педагогічним працівникам за престижність, - нагадав Анатолій Бабічев. - Якщо минулого року вона була унормована у розмірі 20 %, то сьогодні ця надбавка може становити до 20 %. Я наголошую на тому, щоб ці кошти, хоча б мінімально, але виплачувалися.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта