ЗНО-2017. Усе, що треба знати про зміни та нововедення

21.09.2016 13:32 Суспільство
Фото:ivona.bigmir.net Фото:ivona.bigmir.net
Новий раунд зовнішнього незалежного оцінювання в Україні проводитиметься вже вдесяте. Наступного року ЗНО відбудеться з незначними змінами, які обіцяють зробити цей процес в країні й області зокрема більш організованим.

Остаточно Умови прийому до вищих навчальних закладів у 2017-му стануть відомі 15 жовтня. Тим часом про точкові нововведення всеукраїнської перевірки знань абітурієнтів 21 вересня розповів директор Харківського регіонального Центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко.

Враховуючи чисельні нарікання, як абітурієнтів, так і їхніх батьків про те, що ЗНО розпочинається занадто рано, ми змістили термін проведення тестів. Тепер тести пройдуть пізніше - з 23 травня по 16 червня.

Перша суттєва новація стосується випускників загальноосвітніх навчальних закладів 2017 року. Складати випускні іспити у школі не треба! Як результат державної підсумкової атестації зарахують бали ЗНО з трьох предметів. А саме зарахують результати обов’язково з української мови, далі на вибір випускника — математика, або історія України (період ХХ- ХХІ ст), і третій — один із навчальних предметів за вибором випускника.

Наступна новація, яка особливо торкнеться безпосередньо Харківщини - має змінитися кількість округів для складання тестів.

- Сьогодні МОН сформувало поки усно, але ми очікуємо вже документальну форму, вимогу скоротити кількість округів, де проводиться ЗНО, - повідомив Олександр Сидоренко.- Логіка проста, якщо ЗНО це і ДПА, то місця проведення і люди, які забезпечують логістику цього процесу – мають бути інакшими, а не тими, які школяр добре знав 11 років навчання.

Як запевнив Олександр Сидоренко, до 28 квітня кожен абітурієнт, який в Інтернеті зареєструє свій кабінет на сторінці Харківського регіонального ЦОЯО, зможе побачити і знати, де проходитиме ЗНО з кожного предмета й куди йому їхати. Хоча, за його оцінками, більшість пунктів із тестування будуть таки у Харкові. Із минулорічних 60 пунктів ЗНО, майже півсотні розташувалося в обласному центрі.

За словами директора Харківського регіонального ЦОЯО, чимало питань виникає щодо тестування з англійської мови, адже дехто вважає, що воно наступного року буде обов’язковим. Олександр Сидоренко розвінчує цей міф і говорить, що англійська не є обов'язковою на ЗНО у 2017-му.

- У МОНі є плани зробити ЗНО з англійської мови таким же обов'язковим, як з української мови. Однак, наголошую, це наміри, плани і задумки. Поки, матимемо розширений експеримент щодо підготовки такого кроку. Під час тесту з англійської використовуватимуться елементи аудіювання. Минулого року в Україні такий експеримент провели у п'ятьох регіонах, наступного року буде охоплена ним і Харківщина, - пояснив освітянин.

ЗНО-2017. Відповіді на головні запитання.

Коли? Із 23 травня до 16 червня, із 3 по 12 липня — додаткова сесія. Реєстрація на ЗНО - із 6 лютого до 17 березня. Реєстрація для участі в додатковій сесії ЗНО (для учасників АТО, мешканців з окупованого Криму, неконтрольованих територій Донбасу) - з 3 до 19 травня.


Графік проведення ЗНО з предметів такий:
23 травня — українська мова і література
25 травня — іспанська, німецька, французька мови
29 травня — англійська мова
31 травня — математика
2 червня — історія України
6 червня — російська мова
8 червня — біологія
12 червня — географія
14 червня — фізика
16 червня — хімія

Де? Інформація про місце проведення ЗНО та електронні запрошення-перепустки з’являться до 28 квітня. Їх слід шукати на власній інформаційній сторінці на сайті Харківського регіонального ЦОЯКО.

Скільки предметів складати?
Кожен зареєстрований учасник ЗНО має право скласти тести не більш як із чотирьох навчальних предметів. Загальна кількість предметів для вибору незмінна — 12.

Чи складати ДПА? Ні. Результати ЗНО з трьох предметів зарахують як результат державної підсумкової атестації. Обов’язковий предмет — українська мова, «обов’язково-вибірковий» - математика або історія України і третій предмет — на вибір випускника.

Скільки коштує? Скласти ЗНО має право кожен безкоштовно. Платним є лише пробне тестування. Воно вартуватиме 120 грн. Зареєструватися на нього можна буде у січні, проходитиме у перші суботи квітня.

Коли будуть результати? Результати оголосять трьома заходами: із перших предметів – українська мова і література, іноземні мови, математика до 15 червня. Історія України, біологія, російська мова - 19 червня географія, фізика, хімія - до 23-го червня. Оцінки ДПА електронною поштою будуть спрямовані у школи.

Чи буде обов’язковим ЗНО з англійської мови? Ні.

Чи змінилися програми по підготовці? У програмах по підготовці до тестування по 12 предметам суттєвих змін не відбулося. Певні несуттєві зміни у тестовому завданні є з української мови і літератури. Перелік тем, їхні обсяги можна знайти на сайті Харківського регіонального ЦОЯО — http://zno-kharkiv.org.ua/.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта